Avganistan najopasnije mesto za rođenje

0

 

Avganistan ima najveću stopu smrtnosti kada je reč o novorođenčadi, sa 257 umrlih na 1.000 rođene dece, a 70 odsto stanovništva nema pristup čistoj vodi, naveo je Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) u godišnjem izveštaju "Stanje dece u svetu".

"Avganistan danas je, bez sumnje, najopasnije mesto da se neko rodi", izjavio je regionalni direktor UNICEF-a za južnu Aziju Danijel Tul u Ženevi.

Kako talibanski ekstremisti povećavaju svoje prisustvo širom Avganistana, sve veća nesigurnost otežava sprovođenje vakcinacije protiv dečje paralize, koja je endemska u toj državi, i malih boginja, koje su uzrok smrtnosti kod dece.

Tul je rekao da je zbog smanjene bezbednosti gotovo 43 odsto zemlje praktično van domašaja humanitarnih agencija, prenosi Rojters.

"Primetili smo smanjenje broja dece koja pohađaju školu, a posebno devojčica", rekao je Tul i dodao da su zabeleženi namerni napadi na škole koje pohađaju devojčice.

Oko 317 škola u Avganistanu je napadnuto tokom protekle godine, a u tim napadima poginule su 124 osobe, a ranjeno 290, rekao je Tul.

Talibani, koji imaju uporišta na jugu i istoku Avganistana, a sve češće organizuju napade na severu i zapadu zemlje, protive se obrazovanju žena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here