Foto: Tanjug/AP
Svetsko prvenstvo u boksu

Avganistanski bokseri, njihov trener i čelnik Bokserskog saveza Avganistana ostali su u Srbiji po završetku Svetskog prvenstva u Beogradu iz straha da bi mogli da se suoče sa osvetom talibana po povratku kući.

Svetsko prvenstvo održano je od 24. oktobra do 6. novembra u Beogradu, a avganistanski bokseri trenirali su u tajnosti i pripremali se za taj turnir.

– Kada je talibanski režim preuzeo vlast u Avganistanu, sve se promenilo. Pod novim režimom, novom vladom, bilo je teško doći na Svetsko prvenstvo – rekao je generalni sekretar Bokserskog saveza Avganistana Vahidulah Hamedi.

Avganistanski tim je kontaktirao nekoliko stranih ambasada u vezi sa humanitarnim vizama i azilom. Pojedine države Evropske unije su odbile njihov zahtev, ali grupa od 11 članova ne odustaje.

Desetine hiljada Avganistanaca, uključujući sportiste, pobegle su iz zemlje u avgustu otkako su se SAD povukle i talibani preuzeli vlast.

Hamedi je rekao da talibani ne odobravaju boks, zbog čega članovi ekipe imaju male šanse da nastave svoje karijere u Avganistanu.

– Kao što znate, situacija u Avganistanu je vrlo teška, vrlo loša. Oni nam na početku nisu dozvolili da nastavimo treninge u salama. Svi su se plašili da odu negde da treniraju boks ili nešto drugo – dodao je on.

Hamedijev otac, prethodni generalni sekretar Bokserskog saveza Avganistana, ubijen je u napadu 2019. godine. Nakon što je reprezentacija u maju učestvovala na Azijskom bokserskom šampionatu u Dubaiju, Hamedi je bio odlučan da dovede svoje boksere u Srbiju na Svetsko prvenstvo.

Tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001. godine, boks je bio zabranjen u Avganistanu. Ovoga puta vlast je pokušala da izgleda tolerantnije, ali je Hamedi rekao da su bokseri i čelnici Saveza dobijali pretnje i strahovali su za svoju bezbednost.

– Boks je za njih ‘haram’, nešto što je u islamu nelegalno – rekao je.

Bokserski tim je morao da krije planove za učešće na turniru u Beogradu. Oni su prvo dobili vize da uđu u Iran, a zatim su u Teheranu tražili vizu za ulazak u Srbiju pre nego što im je dozvoljeno da doputuju u Beograd.

Njihove vize su od tada istekle, a Hamedi je rekao da su ih prijatelji i porodice upozorili da se ne vraćaju u Avganistan. On je rekao da se nada da će cela ekspedicija uskoro dobiti vize, pošto niko ne želi nelegalno da prelazi granicu.

Hiljade migranata dolaze u Srbiju kako bi se domogli zapadnih evropskih zemalja gde mogu lakše da se zaposle i zarađuju za život.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime