pixabay

Ukoliko ste planirali da za predstojeće Božićne i novogodišnje praznike otputujete u inostranstvo, bilo bi dobro da se što pre informišete o cenama i pokušate da pronađete najbolje (najpovoljnije) letove.

Naime, cene avio prevoza trenutno vrtoglavo rastu i nema naznaka da bi u skorije vreme mogle da padnu.

Stručnjaci kažu da su letovi naročito ka najpopularnijim destinacijama za odmor počeli da drastično poskupljuju čim su ukinute restrikcije i zabrane putovanja zbog pandemije Covid-19.

Pojedini letovi sada koštaju bar dvostruko više nego pre pandemije, ali to nije jedini problem s kojim se putnici suočavaju. Naime, neretko se dešavaju situacije da se ne mogu pronaći karte za željeni datum, naročito za polaske u periodu decembar-januar.

– Ako ste osoba koja planiranje putovanja ostavlja za poslednji trenutak, možda ste već propustili “voz“ ili ćete biti primorani da putujete sa značajnim smetnjama i daleko dužim rutama. Dakle, ako još niste kupili karte za prazničnu sezonu, moraćete da budete veoma fleksibilni, kako sa datumima, tako i sa budžetom – kaže Ivona Sinijarska, stručnjak za turističku industriju iz putničke organizacije “1000 Mile Travel Group“.

Tokom perioda najdužeg školskog raspusta, od sredine decembra do sredine januara, cene karata od Melburna do Los Anđelesa u ekonomskoj klasi počinju od oko 4.000 dolara po osobi, pod uslovom da možete da ih nabavite.

Ukoliko pak želite ovaj isti put sa što manje izgubljenog vremena u presedanjima, očekujte da ćete kartu platiti najmanje 5.500 dolara.

Kada je reč o putovanju za Beograd, podaci na specijalizovanim sajtovima za kupovinu karata pokazuju da su povratne karte od Sidneja ili Melburna trenutno najmanje 4.700 dolara, a kreću se i do čitavih 15.000!

I letovi za London s kompanijom Katar Ervejz počinju od 4.800 dolara, dok preko drugih operatera dostižu 6.000-6.500, a u nekim varijantama i do 11.000 dolara.

Takođe, mnogi letovi za Aziju i Evropu već su u potpunosti rasprodati za novogodišnje praznike.

Kako kaže Ivona Sinijarska, važno je da “shvatimo da su prošli dani jeftinih međunarodnih letova“.

– “Drugarske“ cene i veliki popusti su nešto na šta moramo da zaboravimo na međunarodnim letovima. To nije u planu u doglednoj budućnosti, jer je potražnja za putovanjima tolika da kompanije ne moraju da podstiču kupce da rezervišu karte. Letovi su puni – kaže Sinijarska.

Pitanje koje se najčešće postavlja je koji su faktori najviše doprineli ovakvom skoku cena. Prema rečima Dina Longa iz Australijske federacije turističkih agenata, postoji nekoliko ključnih uzroka.

– Avio gorivo je postalo veoma skupo. Odlukom OPEK-a od prošle nedelje da ne povećava snabdevanje, rekordno visoke cene goriva ostaće na tom nivou i samim tim će zadržati visoku cenu avionskih karata za Evropu, Aziju, SAD, ali nažalost i u zemlji – kaže Long.

Drugi značajan uzročnik skupih letova je velika potražnja za putovanjima, pošto skoro tri godine ljudi nisu mogli da idu u inostranstvo zbog pandemije.

Takođe, mnogi prevoznici ne rade po istom rasporedu kao pre restrikcija, jer su smanjili broj letova ka većini destinacija. Razlog za to je i što su mnoge kompanije otpuštale radnike za vreme zabrane putovanja, pošto duže od dve godine nisu imale gotovo nikakve prihode.

Brz povratak na predpandemijski nivo mogao bi da bude koban za mnoge prevoznike, smatra Din Long.

– Povećanje broja letova trenutno nije u poslovnom interesu, jer ako kompanije donesu jednu pogrešnu odluku, to bi mogao da bude i njihov kraj  – upozorava Long.

Stručnjaci se slažu u oceni da će ovakva situacija potrajati, jer svi pokazatelji trenutnih trendova, rezervacija i potražnje, ukazuju na to da se pad cena neće dogoditi u skorije vreme.

Do Perta čak 1.345 dolara!

Poskupele su i avio-karte za domaće letove u Australiji. Trenutno, najjeftinija povratna karta između Sidneja i Melburna košta 452 dolara sa Džetstarom, dok za vikend najniža cena ide i do 600 dolara.

Na drugoj najprometnijoj domaćoj liniji, između Sidneja i Brizbejna, karte su jeftinije i preko Reksa se mogu naći za 280 dolara. S druge strane, najjeftiniji letovi od Melburna do Brizbejna su 526 dolara, takođe sa Reksom.

Naravno, najskuplje su karte za Pert, pa tako najjeftiniji povratni let iz Sidneja trenutno košta 1.345 dolara sa Virdžinom.

Požurite s rezervacijama

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Expedia, idealno vreme za kupovinu avio karata po najboljim cenama je između 70 i 100 dana pre planiranog puta.

U Australiji obično početkom proleća počinje navala na karte za novogodišnje praznike, ali ove godine se to dogodilo već u julu, jer su mnogi želeli da na vreme osiguraju letove za svoje letnje odmore.

Takođe, ovaj izveštaj otkriva i mali trik – osobe koje su bukirale karte nedeljom, uštedele su 20 odsto u odnosu na one koji su kupovali petkom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here