EPA/Valdrin Xhemaj

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da to što su se helikopteri i avioni VS pojavili nad administrativnim prelazima kao i pokreti motorizovanih jedinica nije nikome pretnja, već upozorenje i preventivna poruka premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju da krene putem deeskalacije i da ne razmišlja o novim napetostima i sukobima sa srpskim narodom, već da se posveti razgovorima.

– To je naša poruka mira. Ako druga strana odustane od mirnog rešavanja problema mi ćemo primeniti sve odbrambene kapacitete koje imamo – rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, poruka Srbije je jasna i ona je poruka mira.

Srbija, pojasnio je, zahteva da Priština prestane sa nasilnim akcijama, da vrati specijalne snage van severa KiM, a od međunarodnih institucija prisutnih na KiM zahteva da realizuje svoj mandat i spreči Prištinu da jednostrano pokušava da nasilno promeni situaciju na terenu.

– U protivnom, ako međunarodne institucije ne budu u mogućnosti, ne žele ili ne mogu da realizuju svoj mandat, koji se tiče zaštite svih koji žive na KiM, a srpski narod je tamo najugroženiji, onda ćemo mi realiziovati taj deo mandata – rekao je Drecun.

Naveo je da neke postojeće informacije ukazuju da je deo međunarodne zajednice znao da se sprema akcija na prelazima i da to nije sprečio.

Istakao je da sada i međunarodna zajednica na KiM, NATO i Priština analiziraju kakvi su mogući koraci Beograda na eventualne dalje poteze Prištine.

– Jako me zabrinjava što je Priština prebacila specijalne operativne jedinice bivša ROSU u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice i što je tamo prebacila i specijalnu interventnu jedinicu. Oni su u bazu Belvedere prebaciili i mehanizaciju za razbijanje barikada – rekao je Drecun.

Naveo je da se Kurti sada konsultuje sa svojim saradnicima da li da ide na razbijanje barikada i da će ako se na to odluči, to sigurno dovesti do sukoba sa srpskim narodom, što nije dobro.

– Veoma je važno kako će se Priština ponašati narednih dana – istakao je on i kao mogući sledeći problematičan dan naveo 1. oktobar.

Tada, objasnio je, ističe šestomesečni rok koji je odgovarajući odbor u parlamentu u Prištini dao tzv. kosovskoj vladi da četiri opštine na severu uvede u sistem plaćanja električne energije Prištini.

– Oni mogu to da iskoriste kao povod da, recimo, uzmu glavne energetske objekte na severu, a to je trafostanica Valač, akumulacija Gazivode i HE ispod brane – rekao je Drecun.

Ocenio je da je ovo za Srbiju i za dijalog sa Prištinom kritični trenutak i da Srbija ne sme da popusti Kurtiju i da mu dozvoli da nasilno nametne koncept tzv. reciprociteta, koji je ocenio kao glupost, kao i da jednostrano menja situaciju na terenu.

– Ako popustimo sada imaćemo slične situacije i kasnije, zato naš stav mora da bude čvrst i da ne odustajemo od zahteva da Priština vrati specijalne snage u svoje baze i da se ne može razgovarati sa uperenim dugim cevima i snajperima u srpski narod – naglasio je on.

Istakao je da ipak veruje da će preovladati razum i da će međunarodna zajednica, koja do sada nije iskoristila svoje kapacitete da zaustavi Kurtija, te kapacitete iskoristiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here