EPA-EFE
Ruski marinci u Sevastopolju na Krimu

Bivši ukrajinski premijer Mikola Azarov izjavio je da je deo teritorija, uključujući Krim, Ukrajina dobila besplatno kao deo SSSR.

Bivši šef ukrajinske vlade objavio je sliku na kojoj se vidi da je Ukrajina ušla u sastav SSSR 1922. godine bez Harkova, Hersona, Odese, Donjecka, Luganska, Krima i Lavova.

„Ukrajina je sve ove zemlje dobila nalazeći se u sastavu Sovjetskog Saveza i to potpuno besplatno! A novopečene takozvane patriote samo su naučili kako da te zemlje rasprodaju, pa čak i po cenu desetina hiljada ljudskih života“, napisao je Azarov, komentarišući sliku na svom nalogu na Tviteru.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Vlasti Rusije više puta su izjavljivale da su stanovnici Krima demokratski i potpuno u saglasnosti sa međunarodnim pravom i poveljom UN glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime