Tanjug
Ivica Dačić

Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da azerbejdžansko-jermenski sukob može da nam bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gde to tinja godinama.

O najnovijim događajima između Azerbejdžana i Jermenije, Dačić kaže da je „situacija dosta komplikovana“ s obzirom na to da je u pitanju „tinjajući sukob“ zbog kojeg je još pre oko dvadesetak godina formirana tzv. „Minska grupa“ koja, kako navodi, kao što se vidi ništa nije uradila za to vreme.

– Jermensko-azerbejdžanski sukob može da nam posluži kao upozorenje koliko je malo vremena potrebno da se raspali ponovo neki ratni sukob, i koliko je potrebno voditi računa o svojim nacionalnim interesima i stabilnosti region – rekao je Dačić.

Ističe da su i Azerbejdžan i Jermenija naše prijateljske zemlje i u obema je, kaže, boravio kao predsedavajući OEBS.

– Naš interes je da se taj sukob što pre obustavi, ali to je lako reći – kaže Dačić, uz napomenu da je Turska „zainteresovana“ za Azerbejdžan, a da je Rusija neutralna.

Ne isključuje, međutim, mogućnost širenja sukoba.

– Rusija se drži neutralno, ali Azerbejdžan je uvek optuživao Rusiju da je na strani Jermenije, gde žive pravoslavci – rekao je Dačić.

Dodao je da su svi nezadovoljni radom te „Minske grupe“, koja se, kako navodi, bavi nečim što se uobičajeno naziva „političkim turizmom“.

Dačić napominje da je reč o grupi koju čine uglavnom „zapadnjaci“ i njima je, smatra, na neki način da ti sukobi što duže traju.

– Ako nema ozbiljnog rada na sklapanju mira i ako neko tome nije posvećen, kao što je to bio problem sa nakadašnjom Republikom Makedonijom, gde su takođe postojale grupe koje su se time bavile, dok EU prstom nije mrdnula u vezi promene imena te države – rekao je Dačić.

Ako, kako kaže, te situacije uporedimo sa zainteresovanošću velikih sila u regionu, to mešanje je nekada loše, ali je nekada i dobro, jer može da natera sve strane da se posvete miru.

Podsetio je da je Srbija još ranije otvorila Ambasadu u Azerbjdžanu, a u Jermeniji je taj proces u toku i za sada imamo samo jednog diplomatu u Jerevanu, koji obavlja funkciju srpskog diplomate.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime