pixabay.com

Bruto društveni proizvod Pacifičkog regiona se može smanjiti za 0,8 odsto (za 172 milijarde dolara) zbog širenja virusa korone, navodi se u izveštaju Ekonomske i socijalne komisije UN za Aziju i Tihi okean.

Kako se navodi u izveštaju u koji je Sutnjik imao uvid, potražnja za robom iz Azije će u doglednoj budućnosti opasti kako u EU, tako i u SAD, pošto je i tamo teška situacija zbog pandemije korone.

Slabljenje potražnje na ovim tržištima može se veoma negativno odraziti na trgovinu u (Pacifičkom) regionu… Prema preliminarnim procenama Ekonomske i socijalne komisije UN za Aziju i Pacifik, BDP regiona može pasti za 0,6-0,8 odsto (što je oko 132-172 milijardi dolara) zbog uticaja pandemije Kovid-19 samo na trgovinskim kontaktima“, navodi se u dokumentu.

Prema procenama eksperata, u najvećem stepenu pad u trgovini će dotaći Vijetnam, Mongoliju, Kambodžu i Singapur, pošto je njihovo ekonomsko blagostanje u značajnom stepenu povezano sa trgovinom sa SAD i EU.

Kako je ranije saopštio Sputnjiku zamenik generalnog direktora UN i sekretar gore navedene komisije Armida Salsija Ališahbana, ove godine se rast Azijsko-pacifičkog regiona može usporiti za 3,7 odsto zbog pandemije Korona-19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here