Youtube
Goran Bregović

Tokom nastupa Gorana Bregovića na Festivalu piva u Korči u Albaniji bačen je suzavac. Mediji na albanskom javljaju da je policija privela osam osoba, a da su okupljeni hapšenja pozdravili dobacivanjem: “Bravo, bravo”.

Na video snimku koji je objavio TopChannel vidi se kako posetioci festivala trljaju oči usled iritacije izazvane suzavcem, dok su neki mladi ljudi briznuli i u plač. Hitna pomoć zbrinula je posle incidenta jednu osobu. Uprkos bačenom suzavcu, Bregović je nastavio svoj nastup.

Bregović je koncert u Korči počeo pesmom „Kosovska“ Bijelog dugmeta, sa albuma „Uspavanka za Radmilu M.“ iz 1983. godine.

Policija je za Bregovićev koncert preduzimala tokom čitavog dana posebne mere bezbednosti, koje su uključivale i to da se na koncert moglo ući samo sa kartama i posebnom proverom svakog posetilaca.

U međuvremenu, mediji na albanskom javljaju da su jake mere i u hotelu u kojem je Bregović odseo.

Bregovićevom dolasku u Korču snažno su se usprotivili pre svega na Kosovu, odakle je i pokrenuta snažna negativna medijska i javna kampanja, koja je dovela do toga da gotovo svi učesnici programa sa Kosova otkažu dolazak, neki podržavajući bojkot ovog čuvenog muzičara, a neki usled pritiska.

Optužuju ga da je bio „inspirator masakra na Kosovu“ i „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji“.

Opština Korča i organizatori do sada su isticali da je to pitanje umetnosti, a ne politike.

Pokrenuta je i onlajn peticija protiv njegovog dolaska, a protest u Korči propao je jer su se pojavila samo četiri učesnika, uključujući i samog organizatora protesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here