Youtube/Spale Media
Nikola Avramović

Lozničani nemaju često priliku da prisustvuju koncertima klasične muzike, a da i za tu vrstu muzike i te kako ima publike potvrdilo se ovih dana kada je na sceni Vukovog doma kulture nastupio mladi pijanista Nikola Avramović. On je sugrađanima solističkim koncertom pružio veče za pamćenje, a oni ga dugo nisu puštali sa bine, neprekidan alauz vraćao ga je nekoliko puta na scenu i onda je odsvirao i kompoziciju na bis. Avramović je posle nastupa bio vidno zadovoljan, a pozitivna trema koju je imao pre izlaska pred sugrađane bila je dodatno gorivo da se prikaže u najboljem svetlu. Pokazao je zašto je uspešan i van koncertnih dvorana naše zemlje i da je na dobrom umetničkom putu.

– Nije svejedno svirati u svom gradu, zahvalan sam svima koji su ovo veče podelili sa mnom i vidim da su otišli zadovoljni. Svirao sam dela svetskih kompozitora, ali i moje obrade srpskih narodnih pesama, igara i kola. Ideja je bila da se čuje koliko je klasična muzika povezana sa narodnom muzikom i koliko je na stvaralaštvo mnogih kompozitora uticala ta izvorna narodna muzika, u kojoj su tražili i nalazili inspiraciju. Odlučio sam da mi trenutni projekat bude baš to, i takav materijal će se naći i na novom albumu. Ovaj koncert je svojevrsni uvod u sve to, želeo sam da vidim kako publika reaguje na moje obrade i dobio sam dobar vetar u leđa za dalje, da nastavim da radim na obradama i izvodim ih javno – kazao je Avramović.

Na konceru, koji su organizovali loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić” i Grad Loznica, publika je čula dela Johana Bramsa, Frederika Šopena, Franca Lista, Arama Hačaturjana, Stevana S. Mokranjca, kao i Avramovićeve obrade kompozicija “Raslo mi je badem drvo”, “Petrijin venac” i “Igrale se delije”. Ovaj talentovani Lozničanin u Muzičkoj školi “Vuk Karadžić” u Loznici počeo je muzičko obrazovanje, a nastavio u SMŠ “Josip Slavenski” u Beogradu, gde je završio Fakultet muzičke umetnosti. Odatle ga put vodi na Kraljevski muzički koledž u Londonu gde dalje brusi talenat, a da ga ima potvrda su brojne nagrade.

Brojne nagrade

Kako je navedeno u biografiji, tokom školovanja u Srbiji, bio je 2014. dobitnik Jamaha stipendije, nagrađivan je kao najperspektivniji mladi pijanista, najtalentovaniji student klavira, a upisao je 2017. još jednu dodatnu godinu na EMC-u (Artist Diploma Course) kao dobitnik jedne od najsprestižnijih svetskih stipendija, Benjamin Britten Piano Fellonjship koju podržava fondacija Philip Loubser. To mu je dalo priliku za snimanje prvog CD za izdavačku kuću Genuin u Nemačkoj. Do sada u njegovom nastupu uživali su u Engleskoj, Estoniji, Nemačkoj, Italiji, Kini, Portugalu, Sloveniji, BiH i Srbiji. U dosadašnjoj karijeri je sarađivao je sa mnogim svetski poznatim pijanistima, od Elisa Virsaladza, Sofije Guljak do Vei-Ji Janga i dirigentima poput Džona Vilsona, Džejms Blera, Tobi Persera i Džon Endrjusa.

Uskoro drugi album

Nedavno je Avramović završio snimanje drugog albuma “Origins” sa delima Bramsa, Šopena, Bartoka, Vladigerova, Mokranjca, Ane Krstajić, a na njemu su i Nikoline obrade starih srpskih igara i pesama za klavir, koji treba da bude objavljen ovog proleća. Vukov dom kulture zahvaljujući Nikoli bio je ispunjen klavirskim zvucima kompozicija koje se tu ne čuje često, ali posle ovakve razmene dobre energije nije nemoguće da se on ubrzo ponovo nađe pred zemljacima i uživo im predstavi neke njegove nove obrade naših poznatih melodija. Da potvrdi vezu klasike i izvorne muzike, a posle ovog nastupa nema sumnje da će to ponovo biti susret koji će se pamtiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here