pixabay

Osnivač i bivši izvršni direktor kripto berze FTX (FTX) Sem Bankman-Frid, koji je juče uhapšen na Bahamima, neće biti pušten na kauciju zbog rizika od bekstva.

Glavni sudija Bahama Džoj En Ferguson Prat odbila je peticiju za njegovo puštanje iz zatvora i dodala da će Bankman-Frid ostati u pritvoru do 8. februara, prenosi BBC.

Tridesetogodišni Bankman-Frid optužen je u SAD za prevaru, zaveru s namerom da se izvrši pranje novca i za kršenje zakona o finansiranju kampanje.

Optužnica za ukupno osam krivičnih dela koju je podnelo Tužilaštvo Njujorka usledila je nakon građanske tužbe za prevaru investitora koju je podigla američka komisija za hartije od vrednosti.

Između ostalog, Bankman-Frid je optužen da je koristio depozite klijenata FTX (FTX) za plaćanje dugova i troškova svog fonda za rizične investicije ”Alamida riserč” (Alamida research).

U optužnici se takođe navodi da su Bankman-Frid i drugi bili u zaveri u nameri da krše savezne zakone o političkim donacijama.

Osnivač kriptoberze FTX (FTX) je bio jedan od najvećih donatora Demokratske stranke, ali prema sopstvenim tvrdnjama novac je davao i republikancima.

Druge FTX (FTX) kompanije su takođe davali novac i demokratama i republikancima tokom lobiranja za usvajanje povoljnog zakonskog okvira u domenu kriptovaluta.

Pre kolapsa kompanije FTX(FTX), Bankman-Fridovo bogatstvo procenjeno je na 26 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Bankman-Frid je nagovestio da će se boriti protiv izručenja u SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here