Marina Pešić

Legendrana grupa Bajaga i Instruktori maestralno su započeli seriju od čak četiri koncerta (5., 6., 8. i 9.) sa horom i orkestrom u beogradskom centru Sava, povodom obeležavanja 35 godina rada. Zajedno sa orkestrom Beogradski solisti i horom Lola, priredili su publici, tokom više od dva i po sata, nezaboravnu noć, i na fantastičan način započeli proslavu jubileja.

Pesme iz svih faza karijere zasjale su, pod dirigentskom palicom maestra Vojkana Borisavljevića, novim sjajem. Uz nezaobilazne, najveće hitove benda, program je, za ovu priliku, osvežen numerama koje poslednjih godina nisu redovne u repertoaru, a pogodne su za izvođenje u raskošnim aranžmanima. Upravo su dve takve pesme, “Još te volim” “Zmaj od noćaja”, poslužile kao sjajan uvod u jedinstveno muzičko putovanje od 1984. do danas. Karte za nastupe odavno su planule, a slavni rokeri kao i svaki put do sada bili su na vrhuncu zadatka na opšte zadovoljstvo verne publike.

Elegantno odeveni, pod dirigentskom palicom maestra Vojkana Borisavljevića, Bajaga i Instruktori i ovog puta su koncert počeli u sporijem ritmu, pesmom “Još te volim”.

– Veliko zadovoljstvo mi je da 35 godina Bajage i instruktora proslavim sa vama – poručio je Bajaga i zapevao “Zmaj od noćaja”, “Mali slonovi”.

Aktuelni album “U sali lom” predstavljen je naslovnom pesmom, zatim baladom “Bilo bi lako”, i žestokom “Može da te ubije grom”. Zaljubljenike u najraniju fazu rada obradovali su “Mali slonovi”. Nizali su se hitovi poput „442 do Beograda”, „Bam, bam, bam”, „Daljina, dim i prašina”, „Ruža vetrova”, „Rimljani”, a prava žurka nastala je uz “Lepa Janja, ribareva kći”, “Vesela pesma”, “Sa druge strane jastuka, “Život je nekad siv, nekad žut”, “Buđenje ranog proleća”, a Jadranku Jovanović za ovu pesmu na sceni je zamenila zvezda novosadske opere Nataša Tasić. Svetleo je Centar Sava uz “Zažmuri”, a usledio je i “Ruski voz”, “Plavi safir”, “Ti se ljubiš”… U Bajagnim hitovima uživale su sve generacije, a čarolija muzike na struju, orkestra i hora privukla je mnogobrojne mališane uz samu binu kad se začula “Godine prolaze”.

Razgaljena publika nije tako lako puštala muzičare sa scene, pa su se dva puta vraćali na bis. Repriza je, u istoj postavci i na istom mestu, u nedelju, pa u ponedeljak, 9. decembra.

Ozbiljan muzički događaj 

Od poznatih Bajagu i Instruktore došli su da podrže Zoran Kostić Cane, Anđelka Prpić, Miša Aleksić, Sanja Dačić, dramski pisac Dušan Kovačević, koji je istakao da je Bajaga jedan od najboljih pesnika koje smo ikad imali. 

– Ovo je velika proslava rokenrola i za 50 godina njegove pesme neko će pevati. Došao sam da uživam u muzici, jer hitove svira sa simfonijskim orkestrom, što je stvarno bio veliki trud i rad. Znam koliko se namučio da sklopi svu tu svoju muziku i mislim da će ovo biti ozbiljan muzički događaj za sve one koji vole ono što Bajaga radi – rekao je za “Vesti” pre koncerta Dušan Kovačević.

On je dodao i da je sa Bajagom sarađivao i na svom novom filmu.

– Bajaga je radio muziku, a film smo završili pre dve nedelje. On je komponovao tri pesme. Premijera filma će biti na proleće sledeće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here