EPA/Olivier Hoslet
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden razmatra raspoređivanje američkih trupa, vazduhoplovstva i mornarice u baltičkim zemljama i istočnoj Evropi.

Prema informacijama Njujork tajmsa, reč je o nekoliko hiljada vojnika, a odluka o raspoređivanju trupa može biti doneta u roku od nedelju dana.

Zvaničnici Pentagona su u subotu na sastanku u kemp Dejvidu predstavili Bajdenu nekoliko opcija za prebacivanje američkih snaga što bliže ruskim granicama.

Jedna od opcija je slanje 1.000 do 5.000 vojnika u istočnoevropske zemlje, sa mogućnošću da taj broj bude povećan u slučaju eskalacije tenzija u regionu.

Odnosi Zapada i Ukrajine pali su na najniži nivo od Hladnog rata.

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva to negira i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.

Sjedinjene Američke Države su naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, navodeći kao razlog kontinuiranu pretnju Rusije vojnom akcijom.

Američki Stejt department je, takođe, odobrio dobrovoljni odlazak službenika američke vlade, poručujući da bi Amerikanci trebalo da razmotre hitan odlazak iz te zemlje, prenosi agencija Rojters.

“Bili smo u konsultaciji sa ukrajinskom vladom u vezi sa ovim korakom i koordiniramo se sa savezničkim i partnerskim ambasadama u Kijevu”, saopštila je američka ambasada.

U saopštenju ambasade se upozorava da bi “vojna akcija Rusije mogla da usledi u bilo kom trenutku i da vlada Sjedinjenih Država neće biti u poziciji da evakuiše američke državljane u takvim nepredviđenim situacijama, tako da građani SAD koji su trenutno prisutni u Ukrajini treba da planiraju u skladu sa tim”.

Pentagon je odbio da komentariše izveštaj “Njujork tajmsa”, ali je portparol Pentagona Džon Kirbi u petak izjavio da će se NATO postarati da ima “spremne opcije kako bismo pružili uveravanja našim saveznicima, posebno onima na istočnom krilu NATO-a”.

Zvaničnici Stejt departmenta odbili su da kažu koliko se Amerikanaca trenutno nalazi u Ukrajini.

Saopšteno je i da američka ambasada u Kijevu nastavlja sa radom, a njena otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here