EPA
Džo Bajden

“Objavljena lista članova budućeg kabineta predsednika SAD Džoa Bajdena nije ohrabrujući znak, jer to su uglavnom ljudi prošlosti, koji će teško iz nje izlaziti, a Bajden će, i sam čovek prošlosti, morati da se suoči sa novim stanjem stvari na Balkanu, koje nije postojalo pre nego što je Donald Tramp došao na političku scenu”, rekao je za Kosovo Onlajn bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović.

– Srbija je u međuvremenu postala sasvim druga zemlja. Nije slaba, izmorena iznutra, nije poklekla pred teškoćama koje su na nju bile svaljivane. S druge strane, slika sveta je drugačija. Ta slika sveta se odražava i na Balkan, gde se pojavljuju ambicije, prisustvo i uticaj drugih istaknutih oslonaca moći u svetu – Rusije, Kine, Turske, čak i arapski uticaj, a da ne govorimo o Nemačkoj koja se tiho, mimo NATO i EU, uvlači na Balkan – rekao je on.

Jovanović smatra da će Bajden morati da računa sa drugačijom geopolitičkom konfiguracijom, koja nije postojala ranije, ili nije postojala u tako ozbiljnoj meri.

– Zbog toga će morati da shvati, što je Tramp već počinjao da shvata, da je Srbija u međuvremenu izrasla i postala značajnija politička karta od samog Kosova, i da će zbog toga morati da izmeri oblike svog pritiska na Srbiju, da ih dozira do granice koja neće ugrožavati američke geopolitičke interese – naveo je bivši ministar.

Prema njegovom mišljenju, to stvara novi prostor koji Srbiji pruža da bogatije i raznovrsnije manevriše u pregovaračkom procesu “koji je otvoren pre desetak godina, i koji je bio zaglavljen zbog izričite politike podrške Amerike Kosovu u svakoj situaciji”.

Međutim, kako je ocenio, ostaje geopolitička činjenica “da Srbija brže, bolje i šire izrasta nego Kosovo, koje je zaglavljeno u svojim problemima, a da ne govorimo o raznim crnim glasinama koje ga biju, od droge do terorizma”.

– Bajden će morati, sa svojim saradnicima, prvo da naslika novu situaciju na Balkanu i da na bazi toga određuje svoje korake. Ti koraci ne mogu, i neće biti isti kao pre toga, pod Obamom i Bušom. Zadržaće glavni pravac, ali će biti mnogo suptilniji, pažljiviji, ja bih čak rekao i predusretljivi prema interesima Srbije na Kosovu – rekao je Jovanović.

Tim Bajden-Haris objavio je spisak nominovanih saradnika izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Saopšteno je da je Bajden imenovao Entonija Blinkena kao kandidata za funkciju državnog sekretara, a Džejka Salivena za svog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Izabrao je Ejvril Hejns za kandidatkinju za prvu direktorku nacionalnih obaveštajnih službi, a Lindu Tomas Grinfild za funkciju američke ambasadorke u Ujedinjenim nacijama. Alehandro Majorkas je nominovan za sekretara za unutrašnju bezbednost, a Džon Keri za specijalnog izaslanika američkog predsednika za pitanja klime.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here