EPA/Maxim Shipenkov
Džo Bajden i Vladimir Putin

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden isključio je mogućnost „resetovanja“ bilateralnih odnosa sa Rusijom, piše list „Vašington post“, pozivajući se na svoje izvore.

– Kako budemo radili sa Rusijom, tako ćemo se truditi da pozovemo Rusiju na odgovornost za njene nepromišljene i agresivne postupke koje smo videli poslednjih meseci i godina – rekao je visoki američki zvaničnik na koga se list poziva.

Takođe se navodi da se Bajdenova administracija, u iščekivanju izveštaja obaveštajne službe o poslednjim potezima Rusije, priprema za nove mere protiv te zemlje.

Prema navodima lista, Bajden će ove sedmice zatražiti od direktora Nacionalne obaveštajne službe Evril Hejns potpuni izveštaj o Rusiji, između ostalog i o navodnom ruskom mešanju u američke izbore 2020. godine, situaciji oko Alekseja Navaljnog, navodnim nagradama za napade na američke vojnike u Avganistanu i decembarskim masovnim sajber-napadima na američke savezne institucije.

Istovremeno, dopisnica agencije „Blumberg“ Saleha Mosin javlja da je i kandidatkinja za dužnost ministra finansija SAD, bivša šefica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen podržala oštre sankcije protiv „ruskih aktera“.

​„Posvećena sam rigoroznom sprovođenju sankcija, usmerenih na ruske aktere zbog teritorijalne agresije u istočnoj Ukrajini i na Krimu, i drugih pretnji nacionalnoj bezbednosti SAD“, napisala je novinara na Tviteru, citirajući Jelenovu.

Ranije je „Vašington post“ objavio da administracija Džozefa Bajdena namerava da produži na pet godina Sporazum o smanjenju ofanzivnog naoružanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here