EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je danas u Egipat na samit UN o klimatskim promenama COP27, koji se održava u popularnom letovalištu Šarm el-Šejk, posle čega ga očekuju važni sastanci grupe ASEAN u Kambodži i grupe G20 u Indoneziji.

Bajden će u Egiptu provesti svega nekoliko sati i predstaviti američki plan za smanjenje posledica globalnog zagrevanja čije posledice najviše osećaju zemlje u razvoju, prenosi AP.

Očekuje se da će SAD uložiti više od 375 milijardi dolara u roku od 10 godina u zajednički fond za borbu protiv posledica klimatskih promena.

Verovatno je i da će se Bajden pohvaliti i veoma ambicioznim Zakonom o smanjenju inflacije, koji predviđa ogromna ulaganja u infrastrukturu, zdravstveni sistem i životnu sredinu.

Predlog zakona, iza koga stoje Demokrate, je u avgustu usvojio američki Kongres.

Bajden će održati i bilateralni sastanak sa predsednikom Egipta Abdulom Fatahom el-Sisijem gde će pored pitanja saradnje i bezbednosti biti pomenuto i stanje ljudskih prava u Egiptu.

Američka delegacija će tražiti da zatvoreni aktivista Alaa Abd el-Fatah bude pušten na slobodu, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Dzejk Saliven.

– Predsednik Bajden misli da svaki pravi američki predsednik mora da postavlja pitanja vezana za ljudska prava – dodao je Saliven.

Nakon Egipta, Bajden stiže u Kambodžu na sastanak Asocijacije nacija jugoistočne Evrope (ASEAN) da bi potvrdio posvećenost SAD regionu i reagovao tako na povećanu aktivnost Kine u toj oblasti.

U Indoneziji, na samitu G20 koji okuplja 20 najrazvijenijih ekonomija sveta, Bajdena očekuje značajan susret sa kineskim predsednikom Sijem Ðinpingom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće otputovati u Indoneziju, a Bajden ne planira susret sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom na samitu G20.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here