Tanjug/AP
Ričard Grenel

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograd i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su odnosi Srbije i Kosova bili mnogo bolji u vreme kada je predsednik SAD bio Donald Tramp, da se tada sa Beogradom i Prištinom pregovoralo o povlačenju NATO iz južne srpske pokrajine, kao i o ukidanju Haškog suda.

U intervjuu za Ril Ameriken vojs (Real American Voice), Grenel je za trenutnu situaciju na KiM optužio sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena i Evropsku uniju.

Prema njegovim rečima, kada je predsednik SAD bio Tramp, pregovarana su četiri sporazuma između Prištine i Beograda, a, kako je rekao, poslednji posao je bio veliki i smatralo se da će doći do ekonomske normalizacije.

Prema njegovim rečima, napredak je bio toliki da se sa Beogradom i Prištinom razgovaralo i o povlačenju NATO sa KiM.

Onda je, navodi Grenel, došao tim predsednika Džoa Bajdena i odlučio da Evropljani budu na čelu dijaloga.

„Dakle, za poslednje tri godine Evropljani su odgovorni i ono što sada vidimo je haos, nasilje i rat“, smatra Grenel.

Navodi i da je jedna od tačaka o kojima je pregovarao da se ukine Sud u Hagu, a da je prethodni tužilac, koji je tu dužnost obavljao pre Džeka Smita rekao da se krivična gonjenja obustave jer je prošlo 20 godina i ne može da smisli ubedljiv slučaj da bilo koga tuži.
Grenel je rekao da su tada odlučili da srpske zločine sude sudovi u Srbiji, a kosovske na Kosovu.

„Sudovi u Srbiji i na Kosovu davali su milione i milione dolara da obuče svoje sudije i tužioce i bilo je vreme da ostvare svoje pravo i stanu na kraj sa ovim međunarodnim sudom“, rekao je Grenel i dodao da je tada odlučio da obavesti Ministarstvo pravde da će se strane složiti da okončaju Haški tribunal.

Grenel dalje navodi da je ostavio poruku o tome Brusu Šarcu koji je tada vodio međunarodne sudove, ali da je njegova reakcija, kako kaže, bila neverovatna.

“On je rekao da ne zna da li možemo to da uradimo i dodao da je to međunarodni sud i da će morati da obaveste tamošnje američke advokate. A ja sam rekao, idite i obavestite američke advokate, ali dve strane su se o tome dogovorile i doći će u Belu kuću i naći ćemo dogovor za nekoliko meseci, jer završavamo pregovore“, rekao je Grenel.

Dodaje da ne zna tačno šta je Brus uradio, ali tvrdi da je zvao Smita koji je za nekoliko meseci od dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašington da završi pregovore o tom sporazumu objavio optužnicu protiv predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija.

„Optužnica koja je bila politička od pre 20 godina. Predsednik Kosova je i posle tri godine u zatvoru. Tri godine zatvora jer ga je tužio Džek Smit i prilično sam siguran da je jedini razlog taj što ga je Brus Šarc iz resora pravde obavestio da ćemo ga udaljiti sa posla, da ćemo biti spaseni od suda i da su obe strane pristale na to. Rekao sam mu da će SAD uzeti ovo Savetu bezbednosti UN“, zaključio je Grenel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here