EPA-EFE/SARAH SILBIGER
Džo Bajden

Nova američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog između Srbije i Kosova, čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, rekli su zvaničnici iz američkog Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa.

Oni su istakli da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Srbiju i Kosovo u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rešenja.

“Kao što je predsednik Bajden rekao, sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Srbije i Kosova. To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cele Evrope”, naveo je u pisanoj izjavi jedan predstavnik pres službe u Stejt departmentu.

Ovim navodima se potvrđuje da će u toku mandata nove administracije u Vašingtonu biti veće kordinacije sa Briselom u pokušajima da se postigne sporazum između Beograda i Prištine, što nije bio slučaj sa prethodnom administracijom, na čelu sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Odnos između Srbije i Kosova uz napore međunarodne zajednice se u prethodnom periodu vodio na dva koloseka.

Od kad je bivši američki predstavnik za dijalog Ričard Grenel, u oktobru 2019. godine, preuzeo dužnost da pomogne postizanje sporazuma, evropski zvaničnici su u više navrata istakli da ne postoji transatlantska saradnja u naporima oko Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Miroslav Lajčak je više puta priznao da ne postoji komunikacija sa Grenelovom ekipom, a generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino je početkom ove nedelje ocenio da su odnosi sa Trampovom administracijom bili “polarizovani” i da se vidi pozitivna perspektiva sa novom administracijom u SAD.

Srbija i Kosovo su u toku Grenelovog posredovanja potpisale više “pisama namere” koje su bile uglavnom ekonomskog karaktera i ticale se kopnene vazdušne i železničke povezanosti.

EU koja skoro deset godina pomaže dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je uglavnom o ovim dogovorima bila obaveštena preko medija.

4 COMMENTS

  1. Од тога нема ништа, Косово је Србија а Србија је Косово, неће Србија признавати себе саму.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here