EPA/ Patrick Semansky
Džo Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden produžio je na godinu dana sankcioni režim koji je uveden protiv Rusije 2014. godine zbog situacije u Ukrajini i na Krimu, navodi se u zvaničnom saopštenju Bele kuće.

„Postupci i politika, o kojoj se govori u predsedničkim ukazima, i dalje predstavljaju izuzetnu pretnju interesima nacionalne bezbednosti i spoljnoj politici SAD. Stoga režim vanredne situacije treba da ostane na snazi i posle 6. marta 2021. godine…i trajaće još godinu dana“, navodi se u obrazloženju Bajdena, koje je upućeno Kongresu.

Režim vanredne situacije, koji predviđa uvođenje sankcija protiv neke zemlje, američka vlada redovno produžava. Takav režim je uveden protiv Rusije nizom predsedničkih ukaza u martu 2014. godine zbog dešavanja na Krimu i na istoku Ukrajine, nakon čega je Vašington inicirao kampanju uvođenja sankcija protiv Moskve.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije 2014. godine, nakon referenduma na kojem je ubedljiva većina stanovnika ovog poluostrva glasala za ulazak u sastav Ruske Federacije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here