EPA/Michael Reynolds
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden primio je petu dozu vakcine protiv kovid-19 i pozvao Amerikance da slede njegov primer.

– Vakcinišite se – rekao je Bajden u Beloj kući i dodao:

– Neverovatno je efikasno, ali istina je da je nedovoljan broj ljudi vakcinisan. Moramo to da promenimo kako bismo svi imali bezbednu i zdravu prazničnu sezonu.

Bajden, koji je letos imao ponovljenu infekciju kovida uprkos tome što je u to vreme primio ukupno četiri doze vakcine, primio je petu dozu – ovog puta Fajzer bivalentni buster specifičan za omikron.

Bajden je rekao da je vakcina protiv korona virusa isto kao vakcina protiv gripa i dodao da će većini Amerikanaca jedna vakcina protiv kovida svake godine biti sve što im treba.

Dok se predsednik SAD zalaže za godišnji raspored vakcina, manje od 10% populacije dobilo je najnoviju vakcinu specifičnu za omikron.

Prema podacima CDC-a, u Americi je do sada vakcinisano petom dozom vakcine 8,5 odsto kvalifikovane populacije.

Inače, država Florida ne preporučuje mRNA dopunske vakcine za decu mlađu od 18 godina i muškarce mlađe od 39 godina, navodeći nizak rizik od kovida i povećan rizik od srčanog zastoja kod mladih vakcinisanih muškaraca.

Nekoliko evropskih zemalja izdalo je slične preporuke poslednjih meseci, ali CDC i dalje preporučuje da deca od pet godina dobiju bivalentne pojačivače, i izdao je preporuku da se vakcine protiv kovid-19 dodaju u raspored rutinske imunizacije dece.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here