EPA
Džo Bajden

Izabrani predsednik Amerike Džozef Bajden pozvao je aktuelnog predsednika Donalda Trampa da utvrdi ko stoji iza sajber napada na američke institucije. Kako je dodao, takav napad predstavlja veliki rizik po nacionalnu bezbednost na koji ne može da se ne odgovori.

– Dogodio se veliki napad na američka ministarstva i institucije i mada još mnogo toga ne znamo, jedno znamo – da je to veliki rizik za nacionalnu bezbednost…. Trampova administracija nije to pitanje postavila kao prioritet. ..Potrebno je dati javni i jasan odgovor ko stoji iza napada – rekao je Bajden novinarima u Delaveru.

Podsetio je da su američki državni sekretar Majk Pompeo i ministar pravde Vilijam Bar sugerisali da iza napada stoji Rusija.

– Ali, administracija mora zvanično da utvrdi ko je odgovoran – dodao je Bajden.

Prema njegovim rečima, Tramp snosi odgovornost za zaštitu američkih interesa u naredne četiri nedelje dok još bude obavljao tu dužnost.

Aktuelni američki predsednik je ranije izjavio da bi iza hakerskog napada mogla da stoji Kina, a ne Rusija kako to tvrde mediji. On smatra da su mediji preuveličali obim napada.

Podsetimo, Bar je ranije optužio Rusiju za sajber napad velikih razmera na mreže američke vlade.

– Definitivno izgleda kao da su Rusi – izjavio je on složivši se sa stavom koji je pre njega izneo i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Slučaj istražuje i FBI, strahujući da su hakeri možda koristili slične metode da bi provalili u druge strukture američke vlade.

Iz Kremlja je saopšteno da Rusija nije umešana u sajber napade i da su sve optužbe na tu temu neosnovane i da predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here