EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti već tri nedelje boravi u zvaničnoj poseti Americi i za to vreme se nije sastao ni sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom niti sa nekim drugim visokim američkim zvaničnikom, prenosi Ekonomija onlajn i podseća da ni Kurtijev kabinet nije javno objavio agendu njegovih poseta u SAD.

Kurtijev politički savetnik Džeton Zuljfaj rekao je da je to iz razloga što je Bajden veoma angažovan oko sukoba u Ukrajini.

– Ne možete da se sastanete sa predsednikom Bajdenom bez zahteva za posetu, čak i bez svrhe posete, čak i bez potrebe za takvom posetom. Imamo rat u Evropi, u Ukrajini, gde je sva pažnja tu. Srećom po Kosovo, mi nismo ni problematična ni haotična zemlja, mi smo demokratska zemlja. Dakle, SAD su zadovoljne našim ekonomskim i demokratskim napretkom. Oni su veoma zadovoljni, jer smo postali nada za ceo zapadni Balkan – rekao je Zuljfaj.

Ipak, navodi Ekonomija onlajn Bajden i nije toliko zauzet ratom u Ukrajini da bi se sastao sa premijerom Kurtijem budući da se sastao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i njegovom suprugom.

Portal dodaje da je Bajden imao vremena i za prvu damu Meksika Beatriz Gutijerez Miler, supruga meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora koju je takođe primio u posetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here