EPA
Džo Bajden i Si Đinping

Predsednik SAD Džozef Bajden planira da vodi “žestok razgovor” sa predsednikom Kine Si Đinpingom o strateški važnim pitanjima, među kojima su i sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, piše list “Politiko”, pozivajući se na izjave visokorangiranih američkih činovnika.

– Veze Kine i Irana biće deo žestokih razgovora Bajdena i Sija, koji će otvoriti ključna pitanja u američko-kineskim odnosima. Ona obuhvataju i podršku koju Peking daje Rusiji u ukrajinskom sukobu – rekao je jedan od američkih činovnika.

Šef Bele kuće predstojeći susret sa kineskim liderom vidi kao šansu da utiče na Sija tokom ličnog susreta, kako bi postigao preokret u saradnji pre početka izbora u SAD, navodi list.

Ministarstvo inostranih poslova Kine je ranije saopštilo da će Si Đinping u poseti SAD boraviti od 14. do 17. novembra. On će učestvovati na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, a razgovaraće i sa američkim predsednikom.

Bela kuća je potvrdila da će se Bajden i Đinping sastati 15. novembra u San Francisku.

2 COMMENTS

  1. Sa Kinom bi on žestoko? Njega ni Netanjahu ne šmirgla, da o onom Saudijskom princu ne prićamo, pa će Si! Ali,, važno je, da je on žestok, kao boza!

  2. Uvek sam na ovom portalu govorio: Kina ima prakticnu politiku i uvek ce izabrati ekonomiju. Nikakvo prijateljstvo sa Rusima, Strbima ili sa bilo kim ne moze biti iznad kineskih interesa.
    Dji Ping je bio u Ohaju 1985 u poseti , i u principu Amerika mu je ( s obzirom na milione Kineza u Americi i vekovne veze) uvek bitnija bila nego bilo ko od Rusije, azijskih, evropskih zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here