EPA-EFE/Doug Mills
Džozef Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden počeo je da koristi uređaj koji mu reguliše ”kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima”, odnosno CPAP, kako bi rešio dugogodišnji problem apneje u snu, saopšteno je iz Bele kuće.

– Od 2008. predsednik je otkrio istoriju apneje u snu u detaljnim medicinskim izveštajima. Sinoć je koristio CPAP aparat, što je uobičajeno za ljude sa tom dijagnozom –  rekao je portparol Bele kuće Endrju Bejts.

Drugi, neimenovani zvaničnik Bele kuće, rekao je da je Bajden poslednjih nedelja počeo da koristi CPAP mašinu kako bi poboljšao kvalitet svog sna, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da su novinari danas na Bajdenovom licu videli tragove koji ukazuju na to da je nosio ”nekakvu masku sa remenima”.

Apneja u snu je uobičajen poremećaj sna koji karakterišu prekidi disanja u trajanju od desetak sekundi tokom spavanja, a može izazvati hrkanje i umor tokom dana, i može dovesti do visokog krvnog pritiska ili problema sa srcem.

U najčešćem obliku apneje u snu, mišići grla se opuštaju, blokirajući protok vazduha u pluća.

Bajden (80) je najstarija osoba koja je služila kao predsednik SAD, a njegove godine i zdravlje su među temama kojima se bave glasači od kako je objavio da ulazi u trku za drugi četvorogodišnji mandat na izborima 2024. godine, navodi Rojters.

U februaru ove godine Bajden je bio na sistematskom pregledu, nakon čega je proglašen ”zdravim i sposobnim da obavlja svoje dužnosti”.

U lekarskom izveštaju o Bajdenovom fizičkom pregledu ne pominje se apneja u snu, ali se kaže da Bajden ima problem sa ”zagušenjem sinusa veći deo svog života” i da su se ”simptomi poboljšali posle nekoliko operacija sinusa i nosnog prolaza”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here