Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je danas, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbednost, da je posvećenost SAD bezbednosti Izraela “gvozdena”.

– Upravo sam se sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost zbog iranskih napada na Izrael. Naša posvećenost bezbednosti Izeaela je gvozdena – napisao je Bajden na društvenoj mreži X.

Bela kuća prethodno je saopštila da će se Bajden sastati sa sa zvaničnicima američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend u Delaver kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Džeruzalem post. Predsednika su o situaciji na Bliskom istoku ranije obavestili i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner. Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i načelnik generalštaba general Čarls Braun biti na sastanku, zajedno sa Salivenom i Fajnerom.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here