EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je prekid vatre između Izraela i palestinskog pokreta Islamski džihad, koji je stupio na snagu noćas nakon tri dana raketiranja.

Bajden je rekao da su SAD bile u kontaktu sa zvaničnicima Izraela, Palestinske samouprave, Egipta, Katara i Jordana, kako bi izdejstvovale brz završetak neprijateljstava i zahvalio liderima tih zemalja.

On je pohvalio izraelskog premijera Jaira Lapida i njegovu vladu zbog “čvrstog vođstva tokom krize”.

Bajden je ponovio podršku Vašingtona pravu Izraela da se brani od “neselektivnog” raketiranja Islamskog džihada, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da su SAD ponosne na podršku izraelskom odbrambenom sistemu “gvozdena kupola”, koji je “presreo stotine raketa i spasio bezbroj života”.

Bajden je izrazio žaljenje zbog civila koji su izgubili život tokom konflikta, bez obzira na to sa koje su strane, i dodao da njegova adminstracija podržava blagovremenu i temeljnu istragu tih pogibija.

“Pozivamo sve strane da se u potpunosti pridržavaju prekida vatre i da obezbede da gorivo i humanitarna pomoć pristižu u Pojas Gaze kako se borbe stišavaju”. naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here