EPA-EFE/Andrew Harnik
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden obratio se povodom novih sankcija koje su SAD uvele Rusiji. Kako je naveo, on se nada da će na leto imati sastanak sa ruskim liderom negde u Evropi.

Na početku svog obraćanja, Bajden je podsetio na značajnu odgovornost Rusije i SAD kao dve supersile u sferi globalne bezbednosti.

Kako je naveo, imao otvoren i pun poštovanja razgovor sa Putinom.

– Rekao sam Putinu da smo mogli otići i dalje sa sankcijama, ali ja nisam to želeo. Odlučio sam da reagujem proporcionalno. SAD nemaju nameru da pokreću ciklus eskalacija i konflikta sa Rusijom. Želimo stabilne, predvidljive odnose – rekao je Bajden.

Istakao je da SAD i dalje razmatraju opciju uvođenja sankcija protiv „Severnog toka 2“, ali da je to komplikovano pitanje.

– SAD ne žele eskalaciju odnosa sa Rusijom, ali su spremne da uvedu nove sankcije – rekao je američki lider.

– Ako Rusija nastavi da se meša u našu demokratiju, spreman sam da odgovorim… Međutim, tokom naše duge istorije rivalstva naše države su nalazile načine da zadrže napetost, kako ne bi izašla ispod kontrole. Postoje sfere u kojima SAD i Rusija mogu sarađivati – dodao je on.

Američki lider je tokom razgovora sa Putinom izrazio zabrinutost zbog „vojne aktivnosti“ Rusije oko Ukrajine.

– Izrazio sam zabrinutost porastom vojne moći Rusije na granici sa Ukrajinom i okupiranim Krimom. Odlučno sam zatražio da se uzdrže od bilo kakvih vojnih aktivnosti…Sada je potrebno smanjivati tenzije – rekao je Bajden, izrazivši podršku „suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Bajden je saopštio da timovi SAD i Rusije razgovaraju o mogućnosti sastanka na najvišem nivou. Predložio je Putinu da se sastanak održi na leto u Evropi.

Američka administracija objavila je ranije da je uvela sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

U saopštenju se precizira da je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv 32 pravna i fizička lica koja su „pokušala da utiču na američke predsedničke izbore 2020. godine i vršila druge akte dezinformacije i mešanja“.

1 COMMENT

  1. Ma mogao si otici i dalje, ma daaaa sigurno ti vlado savetovao da stanes hahaha ?… nemate vi gde Rusija vas seta kao malo dete, zato trazite da se vidite sa Putinom. Kada budete se videli povedite i Vladu kao savetnika on ce zavrsiti posao jer ovde rastura koliko pametuje hahahaa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here