Bajden žestoko pritiska Grčku da prizna Kosovo

Informer
1
EPA/ Patrick Semansky
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden i njegova administracija žestoko pritiskaju vlast u Grčkoj da u narednim danima prizna nezavisnost Kosova.

Vašingtonu je, kako navode diplomatski izvori, jako važno da Atina prizna nezavisnost Kosova pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, koji se planira za sredinu juna.

Ideja jeste da se “grčkim priznanjem” oslabi pozicija Srbije i da se pokaže kako je “kosovska nezavisnost” gotova stvar. Stručnjaci upozoravaju i da bi u slučaju da Grčka popusti pred pritiskom SAD i priznao Kosovo kao nezavisnu državu, to značilo kršenje sporazuma u Vašingtonu, posle čega bi Srbija mogla i morala da krene u kampanju za otpriznavanje.

Diplomatski izvori Informera kažu da Bajdenova administracija pritiska Grčku tamo gde je najtanja.

– Grčka je, to svi znamo, u velikim finansijskim problemima već godinama unazad, a pandemija koronavirusa dovela je do toga da Atini ponovo preti bankrot. Amerikanci to dobro znaju i zato Grke uslovljavaju finansijskom pomoći, investicijama, novim kreditima i reprogramom starih zajmova. Prete da će ‘zavrnuti slavinu’ ukoliko ne priznaju Kosovo I to brzo pre nastavka dijaloga u Briselu. To im je jako važno, jer bi u tom slučaju pozicija Srbije bila znatno oslabljena, a Amerikanci veruju da bi ovaj grčki potez pratile i preostale četiri države koje ne priznaju Kosovo – Španija, Rumunija, Kipar i Slovačka – prenosi izvor Informera.

Da u tvrdnjama ovih sagovornika itekako ima istine posredno je juče potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se “pribojava da će u narednom periodu uslediti različite vrste političkih pritisaka po pitanju Kosova”.

– Dobio sam neke nimalo lepe najave po pitanju Kosova. U pitanju su različite vrste pritisaka oko naše pokrajine. Ali borićemo se do kraja, predaja za nas nikada nije opcija – poručio je Vučić.

Politikolog Aleksandar Pavić potvrđuje da je u toku velika “operacija pritiska” od strane zapadnih sila, pogotovo Amerike.

– Grčka jeste u lošem finansijskom stanju i podložna je pritiscima. Ali bio bih iznenađen ako bi se to desilo, jer bi to žestoko uzdrmalo grčku vladu pošto bi to bila jako nepopularna odluka. Pritisci oko Kosova će se definitivno nastaviti. Zapadne pozicije su sve slabije i zato im se žuri. Ipak, dokle god se Srbija drži rezolucije 1244 SB UN, lažna država nikada ne može da bude primljena u Ujedinjene nacije – naglašava Pavić.

Milisav Pajić iz Srpskog spoljno-političkog kruga procenjuje da u ovom trenutku Grčka neće podleći pritiscima.

– Grčka je godinama unazad, i to u vreme kad je bila u gotovo potpuno finansijskom kolapsu, bila izložena pritiscima i SAD i drugih velikih zapadnih zemalja da prizna Kosovo, ali to nije učinila. S druge strane, takvu mogućnost ne treba isključiti, ali mislim da do toga neće doći u bliskoj budućnosti, osim ako to ne bude u sklopu novog plana EU i SAD za trajno rešenje – zaključuje Pajić.

1 COMMENT

  1. Mozda je Jugoslavija morala,a mozda i nije da se raspadne,tad smo mogli uci u Savez Evropskih zemalja i Nato,kao sto su usle i sve ostale okolne zemlje,sve je opljačkano,pokradeno,sruseno,sinovi ubica i unuci izdajnika,ubijali su i svoje i druge i imamo praznu zemlju iz koje je uspeh otici u neku stranu zemlju,a nama brane,a Bajden ucenjuje da potpisu,da bih branili Grcku od Turske,ali nista nevredi,dok Srbija neprizna,nadam se da se takav izdajnik nije rodio!Mada nisam ni verovao da mozemo Kosovo izgubiti!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here