EPA/Bonnie Cash
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je vanredno stanje zbog kontaminacije olovom u vodi na Američkim Devičanskim ostrvima, nakon što su testovi na ostrvu Sent Kroi otkrili nivoe koncentracije tog metala preko 100 puta veće od granica koje je postavila Agencija za zaštitu životne sredine (EPA).

Taj rezultat spada u najgore u proteklih nekoliko decenija kada je reč o američkim prilikama, preneo je je AP.

Zvaničnici karipskog ostrva Sent Kroi brzo su saopštili stanovnicima rezultate, nakon čega je guverner proglasio vanredno stanje.

Zbog toga su zvaničnici poručili stanovništvu da prestane da koriste vodu sa svojih česama i počeli da dele flaširanu vodu, jer olovo može imati, kako se navodi, razorne efekte na razvoj, ponašanje i koeficijent inteligencje u detinjstvu.

Međutim, pojedini stručnjaci napominju da zastrašujući rezultati mogu biti lažni, jer potiču od testiranja koje ne ispunjava standarde EPA.

Ako se informacije pokažu netačnim, to se neće dogoditi prvi put, jer bilo sličnih slučajeva u Njuarku ili Mičigenu, gde su stanovnici mesecima čekali da zvaničnici potvrde da li filteri rade, pa su takođe morali da koriste flaširanu vodu.

Stručnjak iz ove olasti Mark Edvards ne veruje da ovi rezultati odražavaju realnost i rekao je da je problem u načinu prikupljanja uzoraka.

– Kada odvrnete slavinu, bukvalno cepate olovni mesing, čiji komadi potom ulaze u vaš uzorak. što veštački daje visoke rezultate – rekao je Edvards.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here