EPA/Necati Savas
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se od predsednika SAD Džozefa Bajdena očekuje da pokaže da plan za prekid vatre u Gazi nije samo njegova “izborna taktika”.

Bajden prolazi kroz “test iskrenosti” u angažovanju u vezi sa ratom u Pojasu Gaze, rekao je Erdogan u izjavi novinarima po povratku sa samita G7 u Italiji.

Treba da se utvrdi da li plan o prekidu vatre u palestinskoj enklavi, koji je Bajden izneo, predstavlja deo proračunate “izborne taktike” ili iskreno nastojanje da se sukob okonča, rekao je Erdogan.

Erdogan je takođe rekao da je Nemačka ublažila svoj stav o prodaji borbenih aviona Jurofajter tajfun (Eurofighter Typhoon) Turskoj.

Turska je saopštila u novembru da pregovara sa Velikom Britanijom i Španijom o kupovini tih aviona, iako se Nemačka protivila toj ideji.

Nemačka se, kao članica konzorcijuma koji proizvodi i prodaje taj avion, protivila prodaji Jurofajtera Ankari usled zabrinutosti za stanje ljudskih prava i demokratije u Turskoj i nezadovoljna turskom politikom prema Izraelu, tretmanom sirijskih Kurda i drugim pitanjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here