EPA
Džozef Bajden

Američki predsednik Džo Bajden tokom obraćanja na 77. sednici Generalne skupštine UN u Njujorku izjavio je da nijedna druga zemlja nije pretila Rusiji i optužio je Moskvu za nepoštovanje Povelje UN.

– Stalna članica Saveta bezbednosti UN izvršila je invaziju na teritoriju susedne zemlje, pokušavajući da izbriše sa mape suverenu državu. Rusija je besramno prekršila glavne odredbe Povelje UN. Niko nije pretio Rusiji, Rusija je sama želela sukob – rekao je Bajden.

Kako je dodao, izjava predsednika Rusije Vladimira Putina “sa nuklearnim pretnjama Evropi” predstavlja nepoštovanje obaveza o nuklearnom neširenju.

– Ko god da ste, u šta god da verujete, ovo bi trebalo da vam ledi krv u žilama – naglasio je američki lider.

Takođe je dodao da SAD žele okončanje sukoba u Ukrajini.

– SAD žele da se rat završi pod poštenim uslovima, svi se zalažemo za to. Teritorija zemlje se ne sme zauzimati silom i mi se protivimo potezima Rusije u tome. Ukrajina ima ista prava kao i sve druge suverene zemlje i mi smo solidarni sa njom. Naša solidarnost protiv ruske agresije nije tajna – poručio je Bajden.

SAD podržavaju širenje SB UN

– Smatram da je došlo vreme da UN postanu inkluzivnija organizacija koja će efikasnije odgovarati na potrebe savremenog sveta. SAD podržavaju širenje sastava SB UN, uključujući stalne članice – rekao je Bajden.

Trenutno su stalne članice Saveta bezbednosti UN Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD i Francuska.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u današnjem obraćanju naciji rekao da “ukoliko bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biće upotrebljena sva sredstva, i da to nije blef”.

6 COMMENTS

  1. … Povelje UN….а знате ли ви ШТА је Povelje UN. Кад и где је користите.

  2. Aууии,шта рече бели поглавица.Поштовање повеље или повеља.Па видјели смо то поштовање за Србију и Ц.Гору.А гдје су остали:Либија , Сирија , Афганистан, Јемен…итд.

  3. patvoja krv se vec zaledila jer nemozes pravilno da ramisljas uopce nerazumes koliki si problem na ovom svijetu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here