Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da razmatra australijski zahtev da Sjedinjene Države odustanu od gonjenja osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, koji je objavio niz američkih poverljivih dokumenata. 

Australijski premijer Entoni Albaneze podržao je u februaru meru Donjeg doma parlamenta kojom se zatražio povratak 52-godišnjeg Asanža u Australiju. Vašington želi izručenje Džulijana Asanža iz Velike Britanije u SAD.

„Razmatramo to“, rekao je američki predsednik novinaru kog je zanimalo ima li odgovora na zahtev Australije za prekidom krivičnog gonjenja njenog državljanina.

„Učinite pravu stvar, odustanite od optužbi“, napisala je kasnije Asanžova supruga na platformi X.

Američki tužitelji žele proces protiv 52-godišnjeg Asanža zbog Vikiliksove objave brojnih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.

Vašington tvrdi da je Australijanac time ugrozio živote američkih agenata i da nema opravdanja za njegova dela. Pobornici ga, pak, slave kao heroja koji je krivično progonjen zbog otkrivanja američkih zločina.

Njegovo izručenje je u martu stavljeno na čekanje nakon što je visoki sud u Londonu naveo da SAD mora da pruži garancije da mu ne preti smrtna kazna.

Advokat Džulijana Asanža u svojoj prvoj reakciji nazvao je „ohrabrujućom“ objavu da američki predsednik razmatra australijski zahtev za odustajanjem od njegovog krivičnog gonjenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here