EPA-EFE/Stefani Reynolds
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da će SAD kupiti još 500 miliona doza vakcina protiv COVID-19 za zemlje u razvoju tokom naredne godine.

SAD su, prethodno, obećale više od 500 miliona doza vakcine koju su zajednički proizvele farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek zemljama u razvoju do kraja juna sledeće godine. To znači da će SAD svetu ukupno obezbediti milijardu doza vakcina protiv Covida-19, piše Glas Amerike.

Bajden je donaciju dodatnih doza, koje će takođe proizvesti Fajzer, najavio na virtuelnom samitu posvećenom Covidu 19, koji se održava na marginama Generalne skupštine UN.

Predsednik SAD je podržao cilj Svetske trgovinske organizacije da se u narednih godinu dana vakciniše najmanje 70 odsto svetske populacije, a očekuje se da će iskoristiti svoje saopštenje da podstakne druge, bogate zemlje da takođe pojačaju napore za kontrolisanje pandemije.

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je u junu da je za ostvarenje tog cilja potrebno 11 milijardi doza vakcine.

U proteklih godinu dana, u svetu je podeljeno više od 5,9 milijardi doza vakcine, odnosno za oko 43 odsto svetske populacije. Međutim, zbog ogromnog dispariteta u distribuciji, mnoge siromašne zemlje imaju teškoće da vakcinišu čak i najugroženije građane.

Svetski lideri i globalne organizacije sve više kritikuju disparitet i spor tempo vakcinacije. Oni smatraju da je reakcija SAD neadekvatna, posebno pokušaj SAD da podele dodatne, “buster” doze Amerikancima pre nego što su ugroženi u siromašnim zemljama dobili i prvu dozu vakcine.

1 KOMENTAR

  1. što im ne pošalju hranu ili neke stvarno potrebne lekove, nego evo vam ovo smeće koje ničemu ne vredi, ali verovatno će imate negativne posledice za par godina..

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime