EPAEFE/MICHAEL REYNOLDS
Džo Bajden

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden putem video poruke čestitao je Albancima 100. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, istakavši da je nakon Prvog svetskog rata stvoreno trajno prijateljstvo između dva naroda. 

– Šaljem najsrdačnije čestitke na doživotnom prijateljstvu SAD dok proslavljamo 100. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja. Kada su SAD branile nezavisnost Albanije posle Prvog svetskog rata, stvoreno je trajno prijateljstvo naših naroda, zajednička ljubav prema slobodi i vrednosti demokratije koje nikada nisu slomljene ni tokom decenija diktature – kazao je Bajden.

Kako je dodao, SAD će i u budućnosti nastaviti da stoje uz Albaniju, dok zemlja jača svoje demokratske institucije, bori se protiv korupcije i ispunjava svoj put ka pridruživanju EU.

– Želim da dva naroda nastave da se izgrađuju na svemu što smo zajedno postigli i da našoj deci obezbede budućnost sa više nade – rekao je on.

Diplomatski odnosi između Albanije i SAD počeli su 28. jula 1922. godine, nekoliko meseci nakon završetka Mirovne konferencije u Parizu, gde je američki predsednik Vilson stao na stranu Albanaca.

Ovi odnosi su imali prekid od 52 godine za vreme italijanske okupacije i komunističkog režima da bi ponovo bili obnovljeni 15. marta 1991. rušenjem režima i uspostavljanjem demokratije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here