EPA/Michael Reynolds
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden započeo je svoj poslednji dan posete Saudijskoj Arabiji, sastankom sa premijerom Iraka Mustafom al-Kadimijem i tom prilikom poručio da želi da podrži iračku demokratiju.

– Želim da novinari i vi znate da želimo da budemo koliko god možemo od pomoći u tome – rekao je američki predsednik, prenosi AP.

Al-Kadimi, koji je prošle godine preživeo pokušaj ubistva eksplozivnim dronovima, govorio je o “strateškom, prijateljskom odnosu” između SAD i Iraka i zahvalio se Vašingtonu na podršci u borbi protiv terorističkih organizacija.

Procenjuje se da je 2.500 američkih vojnika ostalo u Iraku da podrži borbu te zemlje protiv terorističke organizacije Islamska država, navodi AP.

Bajden danas boravi u saudijskom lučkom gradu Džedi na Crvenom moru, gde prisustvuje samitu Saveta za saradnju u Zalivu, koji uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Ovom sastanku prisustvuju i lideri Egipta, Iraka i Jordana.

SAD i Saudijska Arabija potpisale su danas 18 sporazuma i memoranduma o razumevanju u cilju razvijanja saradnje u oblasti energetike, investicija, komunikacija, svemirskih programa i zdravstva tokom posete američkog predsednika Rijadu.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je Bajden takođe potvrdio stalnu rešenost SAD da podrži “bezbednost i odbranu teritorije Saudijske Arabije i da pomogne toj zemlji da dobije sve što joj je neophodno za odbranu svog naroda i teritorije od spoljnih pretnji”, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija i SAD naglasile su potrebu daljeg odvraćanja Irana od uplitanja u “unutrašnja pitanja drugih zemalja, njegove podrške terorizmu i njegovih napora da destabilizuje bezbednost i stabilnost regiona”, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Američki predsednik započeo je sinoć posetu Saudijskoj Arabiji susretom sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, i kraljem Salmanom u nastojanju da obnovi odnose sa snažnom bliskoistočnom silom i najvećim svetskim izvođačem nafte.

Predsednik SAD pre toga je posetio Izrael, prvo odredište svoje bliskoistočne turneje, nudeći izraelskim liderima sa kojima se tom prilikom sastao uveravanje da je odlučan da zaustavi iranski nuklearni program, pa čak i upotrebi silu “kao poslednje sredstvo”.

U obraćanju zajedno sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu, sa kojim je imao susret pre polaska u Saudijsku Arabiju, Bajden je naveo da SAD neće odustati od pravednog rešenja višedecenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca, preneo je Rojters.

3 COMMENTS

  1. da donjeliste demokratiju u irak.sudjenje sadamu fer i demokratski.bombe osiromaseni uranijum demokratski razasti po iraku,pola miliona mrtve iracke djece isto vid demokratije.od onakog izobilja danas iracani gladni.demokratija bombardovanja.bombarduj ko ti se nesvidza

  2. Demokratoja amerike je poznata sirom sveta, Jugoslavija, Irak, Libija, Afganistan, a sada posle svega unistavate evropu, pokusavajuci da spasete ono sto je vec izgubljeno, autoritet u svetu ste izgubili a uskoro i u evropi ako se ona ikad osvesti i vidi da ide u samounistenje.

  3. Бомбама сте подржавали , и дан данас отимате нафту Ираку , опљачкали сте ту земљу, све златне полуге из националне банке сте буквално украли , слике постоје на интернету ,
    Ви сте највећи питати и лопови на овом свијету

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here