EPA/Etienne Laurent
Džo Bajden

Američki predsednički kandidat Džo Bajden izjavio je da sporazum između Kosova i Srbije treba da uključi međusobno priznanje, ali i da očuva suverenitet i teritorijalni integritet dveju zemalja.

Bajden, demokratski predsednički kandidat, poslao je izjavu albansko-američkom listu “Iljliria” u Njujorku.

Prema njegovim rečima, odluka o nastavku dijaloga je vitalni korak za region.

– Bio sam nepokolebljivi zagovornik mira i pomirenja u jugoistočnoj Evropi. Odluka kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastave dijalog za normalizaciju odnosa dve zemlje je vitalni korak napred u ovom kritičnom region – naveo je Bajden.

Sveobuhvatni sporazum, koji donosi obostrano priznanje, čuva suverenitet i teritorijalni integritet obe zemlje i jača njihove demokratske institucije, od suštinskog je značaja da Kosovo i Srbija napreduju, smatra Bajden.

Procjenjuje da bi sporazum ojačao sigurnost obe zemlje, gurnuo bi težnju ka članstvu u EU i druge institucije.

Za takav sporazum je potrebna međuatlantska saradnja, kaže Bajden.

– Istorija nas uči da kada SAD i Evropa rade zajedno, možemo okončati sukobe i trasirati put za nove mogućnosti mira i prosperiteta u jugoistočnoj Evropi i šire. Ovo partnerstvo nikada nije bilo neophodnije nego danas i zahteva sve strane da zajedno rade na našem zajedničkom cilju – istakao je Bajden.

Za to su, navodi on, potrebni američko vođstvo i partnerstvo.

– Međutim, Trampova administracija nije uspela da se koordinira sa izaslanicima Evropske unije, koji posreduju u dijalogu između dve države već skoro deceniju – rekao je on i podsetio na otkazani sastanak krajem prošlog meseca u Vašingtonu.

– Sastanak je na kraju otkazan, ali poruka naših partnera bila je jasna i snažna. Sjedinjene Države moraju sarađivati s našim evropskim partnerima i ne okretati vam leđa. Ovo je naša najbolja nada za postizanje trajnog rešenja koje bi otvorilo put za mirniju, prosperitetniju i evropsku budućnost obeju zemalja – poručio je Bajden.

On je podstakao lidere dve zemlje da započnu razgovore u duhu kompromisa i pomirenja a strane će, kako je rekao, imati punu podršku američkog naroda.

4 COMMENTS

  1. Ne zna se sta je bolje za svet ali ako Bajden pobedi i pokusa da se suprostavi Rusima i Kinezima, kauboji ce sve izgubiti i pasti u zaborav. Nece biti ni regionalna sila. Poljaci i sipci vec mogu da razmisljaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here