EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Amerikanci treba da očekuju da će plaćati više cene goriva „koliko god bude bilo potrebno“, jer to doprinosi nastojanjima da se Rusija onemogući da pobedi Ukrajinu i napadne druge zemlje, saopštio je danas predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden na samitu NATO u Madridu.

„Svet je dostigao kritičnu tačku“, naveo je Bajden na konferenciji za novinare i tri puta ponovio da je „Rusija razlog zašto ljudi skuplje plaćaju gorivo“, prenosi AP.

On razgovara sa saveznicima SAD o postavljanju ograničenja cene ruske nafte, navodi američka agencija.

Bajden je istakao svoju dugoročnu podršku Ukrajini u ratu koji se odugovlači.

„Ne znam kako će se to završiti, ali se neće završiti ruskom pobedom nad Ukrajinom“, istakao je Bajden, prenosi AP.

Amerikanci plaćaju benzin u proseku 4,86 dolara po galonu, što je neznatno manje u odnosu na 4,94 dolara koliko su plaćali pre nedelju dana, ali su i dalje blizu rekordnih vrednosti postignutih ranije ove godine, navodi Rojters.

Američki predsednik će sredinom jula putovati na Bliski istok u posetu Saudijskoj Arabiji, a očekuje se da će tom prilikom staviti energetsku politiku u centar pažnje, jer se SAD i druge zemlje suočavaju sa povećanjem cena goriva koje podstiče inflaciju, ocenjuje Rojters.

Bajden je najpre istakao da neće tražiti povećanje proizvodnje nafte od Saudijske Arabije, a potom je precizirao da će predlog za povećanje proizvodnje nafte uputiti svim zemljama Persijskog zaliva, a ne samo Saudijskoj Arabiji.

„Ukazao sam im na to da preporučujem svima da povećavaju proizvodnju nafte, a ne samo Saudijcima“, izjavio je Bajden na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Sastanak organizacije OPEK Plus, na čijem je čelu Rusija, a koju čine 13 članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i neformalna grupa zemalja koje nisu članice OPEK-a održan je danas i na njemu je potvrđena ranija odluka da se na naftna tržišta u julu doda 648.000 barela dnevno, a većinu nafte proizvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

3 COMMENTS

  1. Украјина вам је покриће за сакривање инфлације.Гориво је поскупило само у земљама вашег НАТО пројекта.

  2. Било би ми га жао, да се не плашим да ће упропастити цео свет, као што је САД!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here