EPA
Si Đinping i Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden želi da obnovi vojne kontakte i veze sa Kinom, saopštio je nacionalni savetnik za bezbednost Bele kuće Džejk Salivan, nekoliko dana uoči susreta Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Bajden će se sa Sijem sresti prvi put ove godine u sredu, tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita o saradnji u San Francisku, prenosi Rojters.

Ovo će biti tek drugi susret dvojice lidera otkako je Bajden preuzeo predsedničku funkciju u januaru 2021. godine.

– Predsednik je odlučan da vidi obnavljanje vojnih veza, jer veruje da je to u nacionalnom bezbednosnom interesu SAD. Potrebne su nam te linije komunikacije, tako da ne dođe do pogrešnih proračuna ili nesporazuma – rekao je Salivan.

Kazao je da bi vojne veze i kontakti mogli da se obnove na svakom nivou, od visokih vojnih lidera, do taktičkog operativnog nivoa, u oblastima na moru i vazduhoplovstvu u regionu Indo-Pacifika.

“Kinezi prekinuli veze”

Salivan je za CNN rekao da će Bajden pokušati da načini napredak po pitanju vojnih veza tokom susreta sa Sijem, ali je odbio da iznese više detalja.

– Kinezi su, praktično, prekinuli te komunikacijske veze. Predsednik Bajden želi da ih obnovi. To je jedna od glavnih tema – rekao je.

Tokom susreta, očekuje se da će Bajden i Si razgovarati o brojnim svetskim temama, od rata Izraela i Hamasa, ruskog napada na Ukrajinu, veze Severne Koreje sa Rusijom, Tajvana, Indo-Paficika, ljudskih prava, proizvodnje fentanila, do veštačke inteligencije, poštene trgovine i ekonomskih odnosa, rekao je visoki američki zvaničnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here