EPA
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od bezbednosnih i obaveštajnih službi da prouče pretnju nasilnog ekstremizma u Sjedinjenim Državama, najavljeno je iz Bele kuće, nakon što je masa demonstranata koji su podržavali bivšeg predsednika Donalda Trampa ranije nasilno upala u američki Kapitol.

“Napad na Kapitol 6. januara i tragične smrti i razaranja koja su se dogodila podvukli su ono što svi znamo: porast nasilnog ekstremizma u porodici ozbiljna je i sve veća pretnja nacionalnoj bezbednosti”, saopštila je Džen Psaki, portparol Bele kuće, prenosi AP.

Ona je naglasila da su potrebni novi pristupi i da je ovo pitanje prioritetno za novu američku administraciju.

– Treba učiniti više. Zbog toga predsednik zadužuje tim za nacionalnu bezbednost da izvrši upravo ovu analizu već u toku drugog dana na funkciji – rekla je Psakijeva.

Procenu ove pretnje treba da izvrše Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, FBI i Odeljenje za nacionalnu bezbednost, i ona će se koristiti se kao osnov za dalje postupanje po ovom pitanju , saopštila je Bela kuća, preneo je Tanjug.

Ovakvo saopštenje portparola Bele kuće smatra se priznanjem pretnji po nacionalnu bezbednost koju zvaničnici vide u američkim ekstremistima koji su na nasilje motivisani radikalnim ideologijama, navodi AP.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime