Ranko Milanović
Omiljeno mesto kupača: Plaža kod brane Lazić

Retki su tako srećni gradovi kao Bajina Bašta, pa da mogu da se pohvale zagrljajem jedne od najčistijih reka kakva je Drina, raskošnom planinom poput Tare, sa nekoliko jezera, od kojih se ne zna koje je zanimljivije.

Kako smo već pisali o planinskoj lepotici Tari, sada ćemo akcenat staviti na vodeno blago ovog kraja, a nalazi se u Perućcu i Zaovinama.

Lepo, hladno i duboko

Ponos i dika kraja, reka Drina poznata je po lepoti i izuzetno hladnoj vodi neverovatne bistrine. Na njenoj desnoj obali leži naselje Perućac, poznato po hidroelektrani, još više po veštačkom jezeru, lepom i dubokom 60 metara. I naravno, hladnom kakva je i sama reka čijim pregrađivanjem je jezero nastalo. Jezerska granica između Srbije i Bosne najatraktivnija je od proleća, čim počnu da dolaze prvi kupači i jezero u potpunosti oživi, pa sve do kasne jeseni. Nema klasičnu, već veliku pontonsku plažu (na splavovima), koja je preko leta puna kupača. Da bi kupanje bilo bezbedno za decu, plaža ima pontone sa bazenima, a za dodatnu zabavu tu su i tobogani. Bovama je ograđen prostor za kupanje u jezeru, a spasioci na obali i spasilački čamac na vodi su stalno prisutni. Za puni komoditet, plaža ima tuševe i kabine za presvlačenje. Perućac nudi razne aktivnosti u prirodi tokom cele godine, posebna atrakcija je vožnja brodom do Višegrada. U poslednjih nekoliko godina za turiste je veoma privlačan smeštaj u splavovima na samom jezeru.

Jezero Perućac smešteno je između dva nacionalna parka

Kuriozitet jezera Perućac je što se nalazi između dva nacionalna parka, što mu daje još više na prestižu. Kada plovite jezerom, sa jedne strane je najpoznatiji park u Srbiji – Tara – dok se sa druge strane prostire NP Drina u Republici Srpskoj. NP Tara dom je izuzetnih biljnih i životinjskih vrsta, utočište za više od 140 vrsta ptica, 19 vrsta riba i 60 vrsta sisara, među kojima je i najbrojnija populacija mrkog medveda u Srbiji. Oba parka ponose se Pančićevom omorikom, koja je u svetu botanike zaštitni znak Srbije.

Zaovinsko jezero

Raskošna priroda

– Na pravi način ste upoznali Perućac tek kad prođete kroz impresivni kanjon reke Drine, treći po dubini u svetu. Lepotu prirode u ovom delu nije moguće adekvatno opisati rečima, to je nešto što treba doživeti. Nezaobilazna je i reka Vrelo, ali i čuvena kućica na Drini. Perućac je i početak teritorije NP Tara, sa brojnim lokalitetima koji će vas oduševiti bogatstvom biljnog i životinjskog sveta, kulturno-istorijskim blagom i izuzetnim mestima za odmor i rekreaciju – nabraja Siniša Spasojević, stručni saradnik za turizam i promociju u TO “Tara-Drina”.

Kad dolazite u ovaj kraj nemojte propustiti da posetite lokalitete sa stećcima, koji su na Uneskovoj listi zaštićene kulturne baštine, a nalaze se u obližnjem Rastištu. Mnogi su čuli za jezero Perućac podno Tare, ali su retki oni koji znaju da su na njenom vrhu Zaovine sa čak tri jezera. Ukoliko volite neurbane plaže, to je pravo mesto za vas. Najveće i najposećenije je Zaovinsko jezero nestvarno lepe boje, gde se gosti najčešće kupaju i to kod brane Lazići. Plaža nije uređena, a njena veličina zavisi od nivoa jezera. U neposrednoj blizini brane Lazići nalazi se čuveni vidikovac sa koga “puca” pogled na malo jezero Spajići i to je jedan od najpoznatijih prizora u Zaovinama. Na obližnjim manjim jezerima im kupača, ali samo onih koji vole hladnu vodu. Ispod velikog Zaovinskog je jezero Spajići sa znatno hladnijom vodom, ali je zato tamo idealno za kupanje kada temperature pređu 30 stepeni.

Veličanstven pogled puca kilometrima daleko

Ostvareno proročanstvo

Nedaleko je još jedno malo i hladno jezero, Lipovica, ali se i tamo može kupati ili samo uživati u hladu borova.

– Selo Zaovine je šumovito planinsko područje na Tari i najčešće se povezuje sa pronalaskom Pančićeve omorike 1875. godine. Posle jednog veka, na istom mestu je formirano veštačko jezero u koje se voda pumpa iz nižeg Perućačkog jezera. Neki kažu da se na taj način ostvarilo i proročanstvo Tarabića da će voda iz reke Drine poteći uz planinu Taru. Zaovine pružaju brojne mogućnosti za aktivan odmor, a ima i dosta lokaliteta koji prosto ostavljaju bez daha. Potrudite se da posetite čuvene, a i manje poznate vidikovce u NP Tara, prirodni rezervat Crveni potok s očuvanom šumom prašumskog tipa, tepih livadu… kaže Spasojević.

On napominje i šta obavezno treba probati u njegovom kraju.

– Na prvom mestu, to je riba iz Drine, pa čuvene bajinobaštanske rakije BB klekovača i Stara Pesma, i to ne nužno tim redom, kako biste uvideli zašto je Bajina Bašta prestonica najbolje srpske rakije, kako tvrde lokalci. Dobro došli u naš kraj – poziva Spasojević.

I pontonska plaža dobra za uživanje

Kako stići

Koordinate:
Perućac 43°58’02” SGŠ i 19°24’11” IGD;
Zaovinsko jezero 43°52’33” SGŠ i 19°24’05” IGD
Horgoš – Beograd 202 km, pa nekim od magistralnih pravaca do Bajine Bašte (preko Valjeva ili Čačka)
Bajina Bašta je sa Republikom Srpskom povezana mostom koji vodi iz Skelana
B. Bašta – Manastir Rača 5.8 km, jezero Perućac 13 km, Tara 36.3 km, Tara – Zaovine 10.1 km

Smeštaj

U privatnom sektoru, cene smeštaja u Perućcu idu od 2.900 do 11.750 dinara i više za najluksuznije splavove (25-100 evra) po danu. Cene u hotelima u Bajinoj Bašti u ovom trenutku kreću se od 2.500 do 5.500 dinara (21-47 evra) po osobi. Na Zaovinama cene u privatnom smeštaju su od 2.500 do 10.000 dinara (21-85 evra), u zavisnosti od lokacije i tipa smeštaja dok u hotelima, noćenje sa doručkom košta od 2.000 do 6.000 dinara (17-51 evro). * Cene smeštaja zavise od sezone.

Čuvena kućica na Drini

Selfi s kućicom

Kućica na steni nasred reke simbol je Bajine Bašte i njena glavna atrakcija. Ako se ne slikate sa njom u pozadini, bičete apsolutno jedini ko to nije uradio, a bio je u ovom kraju.

Mramorje u Rastištu

Mramorje u selu Rastištu, groblje iz 14. i 15. veka, čine dve nekropole međusobno udaljene 500 metara, sa 88 nadgrobnih kamenih belega. Klesani iz jednog komada krečnjačke stene, teški su i više od tri tone. Svi spomenici su neukrašeni i bez natpisa, osim jednog sa ukrasom u obliku kruga.

“Reka godina”

Kratka, a ima sve

Tara krije i rečicu Vrelo, jednu od najkraćih reka u Evropi, dugu samo 365 metara, zbog čega je zovu Reka godina. Iako kratka, ima sve – moćni izvor, ribnjak, vodenicu, pritoku u vidu bistrog potočića, naselje, tri mosta, mini-hidroelektranu, vodopad. Ima i restoran sa terasom iznad malog vodopada, što ovaj ambijent čini jedinstvenim.

Omorika u punoj lepoti i eleganciji

Taj divni četinar

Kad ste već u kraju, iskoristite priliku da iz blizine vidite kako izgleda taj divni četinar omorika i zašto su meštani toliko ponosni na njega. Nađite neke od lokaliteta gde od pamtiveka raste. Na primer, na lokalitetu Trenice (nedaleko od brane Lazići) možete videti omoriku u svom prirodnom staništu i u punoj lepoti i eleganciji, a na info-tabli vas čeka zanimljiva priča o tome kako je otkrivena.

Manastir Rača

Obavezno obiđite srednjovekovni manastir Rača, koji se nalazi na putu iz Bajine Bašte ka Tari. Zadužbina kralja Dragutina Nemanjića pamti vreme kada je tamo živelo više od 300 monaha, a Rača bila jedan od centara srpske duhovnosti.

Od lova do dasko-veslača

Gosti ovog dela Podrinja mogu da uživaju u raznim aktivnostima. Od plivanja, lova i ribolova, veslanja na daskama, vožnji čamcima, brodovima, kanuima, sandolinama i pedalinama preko planinarenja i planinskog biciklizma, do poseta velikom broju kulturno-istorijskih sadržaja. Kraj je, inače, nadaleko poznat po Drinskoj regati.

Veličanstven pogled puca kilometrima daleko

Vidikovci za padanje u nesvest

Ono po čemu se Tara prepoznaje svakako su brojni i atraktivni vidikovci Sokolarica, Banjska, Bilješka stena i Osluša sa kojih se pružaju nezaboravni pogledi na Drinu, Bosnu i Bajinu Baštu. Do nekih se malo teže dolazi, ali vredi, jer tako raskošan pogled retko gde se može doživeti.

Ostaci tvrđave Solotnik

Solotnik

Tipično srednjovekovno utvrđenje Solotnik nalazi se u NP Tara, na steni pored sela Solotuša. Zamak je podigao nepoznati vlastelin u 15. veku, a na juriš su ga osvojili Turci. Očuvana visina zidova na nekim delovima dvorca prelazi četiri metra.