Z. Vicelarević
Učestvovla i deca: Milutin - Gigi Jevđenijević sa mališanima

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu priređeno je izvođenje pozorišne predstave za decu “U cara Trojana kozje uši”, a tim povodom okupilo se mnogo mališana i učenika dopunske nastave na srpskom jeziku. Predstavu u kojoj je glavni akter Milutin -Gigi Jevđenijević, nekadašnji prvak Pozorišta “Duško Radović”, organizovali su Eparhija diseldorfska i nemačka i agencija Beoars iz Beograda uz blagoslov vladike Grigorija. Decu i roditelje pozdravio je otac Simon Turkić.

Milutin – Gigi Jevđenijević za “Vesti” kaže da je ovo prava dečja interaktivna pozorišna predstava s etno elementima koja nosi mnogo poruka u sebi.

Dobrodošlica: Publiku pozdravio otac Turkić

– Pokušavam, evo, danas 1801. put da to plasiram najmlađoj publici, a i odraslima jer mnogi od njih dugo žive u inostranstvu i već su pomalo izgubili sećanja na predmete koji su se u našoj prošlosti koristili u običnom životu. Frankfurtska dečja publika je bila odlična, ista kao i kada igram u Beogradu, Mrčajevcima ili bilo gde drugde. Ovde se vidi da su nastavnice veoma aktivne da edukuju decu srpskom jeziku i kroz ovu predstavu mogu da se upoznaju sa (za njih) novim izrazima našeg srpskog seljaka – rekao nam je glavni akter predstave.

Na Gigijev poziv mu se više mališana se bez straha pridružilo i rado učestvovalo u predstavi nastaloj po motivima poznate narodne bajke.

A kako su deca i roditelji videli predstavu prvo su nam rekle Kalina Milosavljević i njena mama Milena, koje su došle iz Langena.

Kalina i Milena Milosavljević sa glumcem

– Puno mi se dopalo ovo, baš, baš puno – kaže nam petogodišnja Kalina dok rukama iznad glave pokazuje koliko joj se to dopalo.

Mama Milena dodaje:

– Bilo je prelepo za decu. Kalini se, vidite, dopalo, a i za mame je bilo vrlo interesantno. Prvi put prisustvujemo dečjoj predstavi u našem hramu i smatram da je ovo odlična ideja. Verujem da će biti još ovakvih i sličnih događaja za decu i bićemo tu sigurno.

Predstava za decu “U cara Trojana kozje uši” je posle Frankfurta izvedena u Diseldorfu i Hamburgu.

Svima se dopalo: Bojana, Kalina i Petar Šešum

Zanimljiva forma

Još jedna Kalina (9) je bila u publici i kaže da joj se sviđa predstava, da je bilo smešno.

– Mama mi je čitala ovu priču kada sam bila mala, ali se ne sećam baš najbolje – navodi Kalina Šešum

Njena mama Bojana i mlađi brat Petar su takođe gledali predstavu:

– Vrlo interesantna interpretacija ove priče prilagođena deci kako bi je što bolje razumeli. Mislim da se deci dopalo kao i nama roditeljima. Glumac je bio odličan i njegova komunikacija sa publikom je predstavi dala jednu veoma zanimljivu formu – ocenjuje Bojana Šešum.

Mirjana Vidović, Milutin – Gigi Jevđenijević i Boris Cap

Poučno za decu u rasejanu

Marijana Vidović i Boris Cap iz agencije Beoars, suorganizatora predstave, takođe su bili u hramu na Galusu:

– Ovom akcijom želmo da pokažemo da su ovakve dečje predstave neophodne našim najmlađima u dijaspori i ujedno molimo Ministarstvo kulture Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova da pomognu u realizaciji programa za decu u Nemačkoj. Trenutno ne postoje kulturni programi za decu tog uzrasta, a ovo su programi koji neguju srpski jezik. Vidimo da se okupio veliki broj mališana u organizaciji eparhije i vladike Grigorija, a posebno smo zahvalni Pavlu Aničiću koji je preuzeo od eparhije organizaciju i koordinaciju gostovanja u Nemačkoj – rekao nam je Boris Cap.