Bajramski kolačići za male pravoslavce

0

Mali Bošnjaci počastili drugare pravoslavce
 

Osnovna škola u Kobašu, koja ima 116 đaka, od čega oko 40 odsto bošnjačke nacionalnosti, radi u sastavu Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Srpca.

 

Učenike, roditelje i goste pozdravio je rukovodilac područne škole Željko Cvijanović, koji je tom prilikom rekao da deca pravoslavne vere nisu u mogućnosti da uzvrate istom merom, jer Božić i Uskrs padaju u neradne školske dane, dodajući da se zajednički priprema školska slava – Savindan na koju se pozivaju roditelji Bošnjaka, Čeha i drugih narodnosti, a svi učenici učestvuju u zajedničkom pripremanju kulturno-zabavnog programa.

 

Kobaški imam Mirzet Pezer zahvalio je upravi škole koja omogućava negovanje suživota i verske tolerancije.

 

"Naša je želja da deca ovog kraja budu, pre svega, dobri ljudi, i da sve ono što pozitivno nauče u školi prenesu u svoje domove. Ovde godinama zajedno žive Srbi, Bošnjaci i Česi, pa tako deca zajedno odrastaju, idu u školu a nisu retki ni mešoviti brakovi", rekao je Pezer.

 

Programu koji su izveli bošnjački učenici prisustvovao je i načelnik opštine Srbac Drago Ćirić.

 

"Ovakav primer suživota trebalo bi da preuzmu i druge multietničke sredine u Republici Srpskoj i BiH. Nije bogat onaj koji ima veliki broj nekretnina jer on samo ima bogatstvo, bogat je onaj koji podiže svoju porodicu, koji ne mrzi druge i koji poštuje svoje komšije i sa njima deli radosne trenutke", rekao je Ćirić i dodao da će upravi škole pomoći da sanira asfaltno igralište pored ove škole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here