Bakarna mafija ugrožava bezbednost Srbije

0

etftrends.com
Gotovo svakoga dana neko ukrade, ošteti telefonski kabl  ili deo trafostanice; ukradu poklopac na šahtovima, šina, delova dalekovoda,…: Šteta je višestruko veća nego dobit lopova
 

– U toku poslednjih godinu i po dana u Beogradu su se dogodile četiri velike pljačke trafostanica. Bez struje su ostale desetine hiljada građana. Početkom godine u trafostanici preko puta „Pionira” lopovi su oštetili transformator i izvukli oko 300 kilograma bakra. Nedugo zatim orobili su trafo u Grockoj pa u Filmskom gradu i Kaluđerici. Pre dve, tri godine pokraden je trafo u Krnjači zbog čega je bez javne rasvete ostao autoput i skoro cela Palilula, objašnjava Sandra Alagić, pi-ar "Elektrodistribucije Beograd".

Prošle godine, krajem avgusta, u noćnim satima, na Novom novosadskom putu dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo turski državljanin, a njegova supruga i tri ćerke teško su povređene. Taj deo puta nije bio osvetljen jer su lopovi jedan sat pre nesreće obili trafostanicu i pokrali opremu.

Trpi i "Telekom Srbija", samo ove godine šteta od krađe telefonskih kablova na teritoriji Beograda iznosi oko 24 miliona dinara. I "Železnice Srbije" zbog ovih pljački godišnje gube oko 500.000 evra.

– Ove godine samo u Beogradu šteta načinjena zbog krađe kablova i opreme na železnici iznosi oko 13 miliona dinara – rekao je Aleksandar Milušić, komandir policijske ispostave za bezbednost na "Železnicama". Prošle godine je voz na relaciji Subotica–Sombor iskočio iz šina jer su lopovi odneli oko 220 šrafova za zatezanje pragova. Prilikom ove nesreće oštećeno je 500 metara pruge, uništeno pet telefonskih stubova, a saobraćaj je bio u prekidu 24 sata.

Pre neki dan policija je uhapsila sedam osoba koje su od avgusta do oktobra na pruzi između Vladimirovaca i Kovina odnele više od dva kilometra šina i tako načinile štetu veću od sedam i po miliona dinara. Pajserima, montiračima i brenerima demontirali su i sekli železničke šine koje su potom odvozili. Deo odnetih šina nađen je na više mesta za otkup sekundarnih sirovina na područjima Beograda i Pančeva. Zbog štrajka advokata pušteni su da se brane sa slobode. Već sutradan su ponovo su viđeni pored pruge.

Kradljivci sarađuju i sa radnicima obezbeđenja u firmama, ali preduzeća pustoše i sami zaposleni. Točkovi automobila upadaju u ulične otvore bez šahti, građani lome noge, ostaju bez struje, ne mogu da telefoniraju. Često se dešava da oni koji se povrede ili oštete automobil, tuže „Vodovod”. Jedan poklopac može da se proda za manje od 1.000 dinara, a šteta koju to preduzeće pretrpi je 50 puta veća. Stroge kazne dale su rezultat u Italiji, Bugarskoj i Turskoj, gde je krađa javne imovine kojom se ugrožava bezbednost, teško krivično delo. U Bugarskoj se na primer takve krađe računaju kao terorizam i sabotiranje države.

U Beogradu je pre četiri godine iz ukradena bronzana bista dečaka stradalog na Čukur-česmi 1862. Isečena na delove, pronađena je nekoliko dana kasnije na otpadu. Rekonstrukcija je koštala gradsku kasu 1,3 miliona dinara. Na meti su oluci sa kuća i crkava, kapele na groblju, saobraćajni znaci, zaštitne ograde na mostovima, kazani za rakiju. Beleže se i krađe bakarnih i aluminijumskih kablova iz tunela Železnik na obilaznici oko Beograda, gorionik sa spomenika ispred muzeja u Šumaricama u Kragujevcu, kao i nestanak bronzanog spomenika u spomen-parku pored Senćanskog groblja u Subotici. U centru Beograda nestala je ploča u znak sećanja na ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here