EPA-EFE/ALAA BADARNEH
Bakir Izetbegović

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakir Izetbegović, izjavio je danas u Budimpešti da je evropski put BiH trenutno u zastoju i za to optužio Republiku Srpsku tvrdnjom da su građani BiH taoci, kako je naveo, onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo da negiraju genocid.

Izetbegović je na 10. konferenciji predsednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država članica Višegradske grupe, rekao da Republika Srpska blokira institucije BiH samo zato što im je, kako je kazao, zakonski zabranjeno “negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca”.

– Građani BiH su trenutno taoci onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo da negiraju genocid i da odlikuju osuđene ratne zločince – rekao je Izetbegović.

Upozorio je, navodi se, na primere diskriminacije u Republici Srpskoj i dodao da “predvodnici takve politike ugrožavaju Dejtonski sporazum, a samim tim i mir i stabilnost”.

– Posledice takve antievropske i anticivilizacijske politike ne snosimo samo mi u BiH, već ona može da destabilizuje ceo region, pa i EU – kazao je Izetbegović.

On je, navodi se, pozvao države članice EU na nultu stopu tolerancije prema kreatorima destruktivne politike i na korišćenje mehanizama kojima se može zaustaviti i sprečiti destabilizacija prilika.

Izetbegović smatra da je BiH za mir i stabilnost i nastavak evropskog puta potrebno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava, važećih zakona i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kazao je da BiH od predstavnika EU očekuje da, u skladu s vlastitim principima, aktivnim angažmanom pomogne u donošenju adekvatnog rešenja za izmene Ustava i Izbornog zakona BiH.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime