EPA-EFE
Bakir Izetbegović

Sagovornici “Vesti” kao stalno vraćanje u prošlost i nastavak ratne politike u miru vide nastupe predsednika SDA Bakira Izetbegovića koji je ovu godinu započeo u starom maniru optužujući Srbiju za “genocidnost, agresiju i nacizam”, a Beograd i Zagreb zajedno za pretenzije prema BiH uz zahtev da se izvine i isplate milijarde evra odštete.

Ništa novo od Bakira Izetbegovića, komenatriše za “Vesti” politički analitičar Drago Vuković, ukazujući da lider SDA samo nastavlja staru politiku konflikata i širenja straha. On smatra da na početku Nove godine ne treba slati loše poruke, ali ni pridodavati nove laži kojima će se Izetbegović verovatno služiti do kraja 2021.

– To što on govori nije bezazleno i možda ga neko neće shvatiti ozbiljno, ali se tu vidi suštinski problem Izetbegovića i plejade bošnjačkih političara koji nisu prihvatili dejtonsku BiH, niti se sa njom pomirili – kaže ovaj analitičar iz RS.

Vuković povodom žrtava i stradanja devedesetih godina prošlog veka podseća na reči Bakirovog oca Alije Izetbegovića “da bi žrtvovao mir za suverenu BiH”.

– Vidimo da se ta teza i danas provlači, mada je BiH sada Dejtonska, složena zajednička država sastavljena iz tri naroda i dva entiteta, sviđalo se to nekome ili ne. Tragično je, međutim, što tu realnost ne prihvata sarajevska politička, medijska i kulturna elita, pa su upravo Bošnjaci najveći neprijatelji te države, jer šire loše poruke i zagađuju politikom koja vraća unazad – tumači Drago Vuković.

Jasno je, kaže predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, da SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem ne odustaje od ratne politike njegovog oca Alije Izetbegovića i da je cilj ukidanje Srpske i stvaranje unitarne BiH s dominacijom Bošnjaka i Srbima kao građanima trećeg reda.

– Ovo jasno pokazuje da najveća bošnjačka stranka nije spremna da se suoči sa svojom pogrešnom politikom iz ratnih godina i da sa Srbijom uspostavi dobre komšijske odnose, zasnovane na poštovanju i uvažavanju – kaže Linta za “Vesti”.

Šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH i predsednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, ukazuje da Izetbegović treba prvo da se pomiri sam sa sobom, pa da se obraća regionu.

– Bez saradnje i uvažavanja u regionu, ali i unutar BiH, nikada nećemo živeti mirno i napredovati – navodi Stevandić, koji ističe da je Izetbegović taj koji stalno pokušava da napravi zategnute odnose sa Srbijom i Hrvatskom.

On je istakao da je očigledno da u Sarajevu i ne pomišljaju da se izvinu Srbima za sve što su im uradili u ratu.

– Hajde, ako je tako, neka se bar ponašaju normalno i uvažavaju druge narode u BiH, kao i naše komšije Srbiju i Hrvatsku – ukazao je Stevanović napomenuvši da se stalno iz Sarajeva veštački prave sukobi sa Srbijom, a sve češće i sa Hrvatskom.

Političko ludilo

Stevandić ocenjuje da Bakir Izetbegović i sarajevski bošnjački politički korpus zaboravljaju da se BiH nalazi između Srbije i Hrvatske i da su te dve zemlje garant Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH.

– Potpuno političko ludilo je izazivati svađu sa Srbijom i Hrvatskom. Po ponašanju, Izetbegović i ljudi oko njega su okrenuti sukobima, a ne saradnji. Bošnjački politički vrh na čelu sa Bakirom još živi ratne devedesete – zaključio je Stevandić.

Muka za ceo region

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i portparol SNSD-a, poslednje izjave Bakira Izetbegovića vidi kao još jedan dokaz da “oni koji su započeli rat nikada nisu prihvatili mir”.

– Bakir Izetbegović, SDA i bošnjačko Sarajevo nikako ne mogu da izađu iz matrice rata. Takva politika iz Sarajeva je neprihvatljiva za Republiku Srpsku, ali i ceo region – rekao je Kovačević.

Traži pomoć SAD i Nnjmačke

Bakir Izetbegović je i dan uoči Nove godine po ko zna koji put pozvao na promenu Ustava BiH, ukidanje kantona i entiteta. On nije krio da očekuje angažman nove američke administracije na ustavnim promenama i da bi umesto kolektivnog Predsedništva BiH, voleo da vidi jednog predsednika i vladu. Osim SAD, Bakir bi da uključi i Nemačku, pa je komentarišući najavu odlaska Valentina Incka, kazao da je BiH potreban samo aktivan visoki predstavnik i da bi Kristijan Šmit bio dobar potez.

– Bilo ko iz Nemačke, prijatelj je ove zemlje – kazao je Izetbegović.

Povratnici bez struje i vode

Miodrag Linta ukazuje da Bakir Izetbegović i dalje zastupa najbezočnije laži da je Srbija izvršila agresiju na BiH i da je učestvovala u nepostojećem genocidu i zbog toga treba da se izvini BiH.

– Bošnjačka vlast planski blokira povratak proteranih Srba na svoja ognjišta na razne načine, a jedan je da se u srpska sela ne dovodi struja i voda, ne grade se putevi, nema javnog prevoza i zdrastvene zaštite. Postoje i stalni problemi kada je reč o zapošljavanju i predstavljanju Srba u organima i institucijama FBiH i kantona – kaže Linta.

Drago Vuković ističe da Bakir Izetbegović i njegovi saradnici očito nemaju viziju BiH.

– Da imaju, dogovorili bi se sa predstavnicima ostalih naroda u BiH i međunarodnom zajednicom o njenoj budućnosti, mada je s takvim njihovim ponašanjem, više izgubljena nego moguća. S takvomm retrogradnošću i destrukcijom, posle 30 godina od rata nanosi se šteta i odnosima u regionu- smatra Vuković.