Z. Raš
Milorad Dodik

Rezolucija o Srebrenici i pretnje Milorada Dodika su tema članka u listu “Velt”. Novinarka je pričala sa bošnjačkim političarima i aktivistima. “Svaki konflikt ovde bi mogao da izazove nekontrolisani požar”, piše list.

Reporterka nemačkog lista “Velt” obišla je Srebrenicu, pišući o rezoluciji o genocidu koja se priprema u Ujedinjenim nacijama. U uvodu se podseća na pogubljenje blizu osam hiljada Bošnjaka što je Haški tribunal u presudi okarakterisao kao genocid.

Politika genocida još traje u Republici Srpskoj, kaže reporterki Munira Subašić, predsednica Udruženja “Majke Srebrenice”, koja je u ovom ratnom zločinu izgubila veliki broj članova porodice.

Kako je dodala, krajnje je vreme da se prestane sa poricanjem genocida i veličanjem ratnih zločina.

Dodik preti napuštanjem institucija BiH

“Velt” piše da su Ruanda i Nemačka, na predlog ambasadora bh. pri UN-u Zlatka Lagumdžije, podneli predlog rezolucije Generalnoj skupštini. Kao i Holokaust i genocid nad Tutsima u Ruandi, i Srebrenica bi trebalo da bude međunarodno priznata kao genocid, a dan sećanja bi se obeležavao 11. jula.

“Glasa se idućeg četvrtka”, piše “Velt”. “Berlin računa da će rezolucija proći. Ali, protivnici rezolucije prete eskalacijom.”

Pre svih, piše list, u pitanju je predsednik RS Milorad Dodik koji “godinama želi” da otcepi ovaj entitet od države Bosne i Hercgovine. Ako se rezolucija usvoji, kaže, Srbi će se povući iz svih procesa odlučivanja na nivou BiH.

– To bi bilo faktičko otcepljenje – ocenjuje novinarka “Velta” i dodaje da ga “podržava predsednik Rusije Vladimir Putin”.

Za “Velt” govori Ćamil Duraković, jedan od dvojice Dodikovih zamenika.

– Ako Dodik najavi secesiju, ovde će u roku od sat vremena izbiti rat – kaže Duraković.

List piše da Duraković politički ništa ne može da postigne, osim da upozorava. “Duraković kaže da je stvarno zabrinut i tako i zvuči”, piše list.

“Opasno pogrešan pravac”

Ocenjuje se da je Bosna i Hercegovina “najkrhkija” država regiona i trenutno u najtežoj krizi od raspada Jugoslavije. “Svaki konflikt ovde bi mogao da izazove nekontrolisani požar, kao devedesetih”, piše “Velt”.

Upitno je, dodaje list, da li Dodik ozbiljno misli da sprovede pretnje. “Neki kažu da samo hoće da isposluje ustupke kod Evropljana i Amerikanaca jer je politički pod pritiskom. (…) Drugi govore da Dodik nije ideolog već korumpirani oportunista koji hoće da sačuva svoju ugodnu poziciju.”

– Srbija destabilizuje Bosnu i Hercegovinu – rekao je za “Velt” bh. šef diplomatije Elmedin Konaković.

On naziva “šokantnom” reakciju Vučića na rezoluciju i poziva nemačku vladu da iskoristi ekonomski uticaj na Srbiju.

– Nemačka bi trebalo da izvrši više pritiska – smatra Konaković.

Prema ministru spoljnih poslova BiH, Vučić je ključni akter u regionu.

– Brinem da idemo ka krizi većoj od svih koje smo imali – kaže ovaj političar.

Pominjući da su u Banjaluci održani i protesti zbog rezolucije, “Velt” piše da je Dodik najavio sednicu Vlade tog dana (2. maj) baš u Srebrenici na “zaprepašćenje bošnjačkih stanovnika”.

9 COMMENTS

  1. ГЕНОЦИД ЈЕ ДА ЈЕ ИЗ САРАЈЕВА
    ПРОТЕРАНО И УБИЈЕНО 170.000
    СРБА
    ТО ЈЕ ИСТИНА О ГЕНОЦИДУ

  2. ПРИЖЕЉКУЈУ ГЕРМАНИ
    ОПЕТ РАТ
    ДА БОГ☦️ДА
    ДА ИМАЈУ РАТ КОД СЕБЕ
    ИМАЈУ ОКО 5.000.000 ТУРАКА
    ТО ЈЕ ЈЕДНА ДРЖАВА
    БОЖЕ ПОМОЗИ

  3. Ovdje je stvar otimanja necije teritorije neznam gdje je problem muslemani imaju svoju teritoriju i niko ih ne dira niti im otima ko sta oni bi da otmu teritoriju republike srpske i da protjeraju srbe sa nasih vjekovnognjista.Kako ce muslemani i hrvati da zive u federaciji i sa kime ce da zive to srbe iz republike srpske ne interesuje znaci da nemamo prentenzije na njihovu teritoriju dobro bi bilo kada nebi muslemani napadali na srbe u BIH i da po dobrom suzivotu zive svi u bosni srbi su za pravedan suzivot na ravnopravnoj osnovi ako ne ide nikakvog podtlacavanja nece biti mjesanje zapada na strani muslimana izbice opasan rat sa teskim posledicama

  4. treba odma izaci iz istitucija zajednicke zemlje bosna i hercegovina nikad nije ni bila prava drzava.ako se nesto desi tu su krivi NEMACKA I EVROPSKA UNIJA STO JE VRATILA NAROD U NAZAD 30 GODINA umesto da da rade na poboljsanje oni namerno su poslali rezoluciju.ako je vec tako onda treba i nemacka da se suoci sa genocidom i ruvanda i turska jer je pobijeno na stotine hilade ljudi a nemacka bobila milioni i one sad trazi neku pravdu i to protiv srbije koja nije ucestvovala u ratu

  5. НАМА НАШЕ🇷🇸☦️🇷🇸
    ЊИМА ЊИХОВО
    И МИРНА БОСНА

    🇷🇺☦️🇷🇺

  6. Dejtonski sporazum je dno dna, to nista nije dalo Srbima. Zapad je na to pristao privremeno, ajd nek bude ovako a mi cemo svremenom da radimo da polako i postepeno smaknemo republiku Srpsku. Pogledajte samo sta rade, Rezolucija o genocidu, napadaju Dodika i gone ga sudski time sto izmisljaju, doveli su laznog pacova koga niko nije izabrao i niko nu nije odobrio da bude neki fakat i protivzakonito menja zakone. Salju vojsku ko fol neke vezbe. I odjedanput prete sa ratom. Na kraju ce biti kom obojci kom opanci

  7. Slazem se Drazo: sve sto je nase nama, a sve sto nije vase -opet nama, hahahahaha.
    Nema rata u BiH. Natodi BiH su krvarili u nekakvom bratoubilackom ratu – a ni sami ne znaju za koga, osim sto vide da se politicki akteri rata ’90 tih jako bogate sa svojim privatnim firmama, obmanjujuci narode da ce biti rata, racunajuci na narodni strah od rata, i tako ostaju evo vec 30 godina na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here