Lična arhiva
Za uspomenu: Parižani spremni za bal

Lepo je Savindan slaviti kod kuće, a jednako lepo i daleko u gostima, kao što je učinila grupa od 50 naših Parižana na poziv parohije Svetog Save iz Najmegena u Holandiji.

– Svi smo članovi Svesrpske zajednice Francuske. Po ustaljenoj tradiciji iznajmimo autobus, napunimo ga do poslednjeg mesta, dakle, 50 duša, vozač je Miloš Novaković, potpredsednik SZF, a i majstor svog zanata, pa kad on da gas – mi poletimo. Sve to uz neprekidnu pesmu, takvi smo. Sigurna sam da je neki drugi šofer, ne bi nam dozvolio toliku buku – govori veteranka Suzana Reljić bez koje ne protiče nijedan skup i putovanje ovog uzornog udruženja.

Sveštenici poveli pesmu

Poziv je stigao na vreme kako bi mogle da se obave sve pripreme. Najavljeno slavlje je ukomponovano sa Svetosavskim balom, pa je na pozivnici naglašen kodeks oblačenja: balska haljina, smoking, tamno odelo.

– Ogromna sala, bilo nas je 600. Balski smo se doterali, toalete do zemlje, nakit, svetlucanje – razjašnjava Milka Karan.

Plan domaćina: Nova poznanstva za stolom broj 52

Ovu kompletnu srpsko-holandsku dvodnevnu svečanost naši Parižani su obogatili francuskim bojama, na šta su se domaćini i svikli, godinama posećuju jedni druge, slavlja i sedeljke im prijaju, pa se sve to pretočilo u lepo čvrsto prijateljstvo.

Sve je do u detalje razrađeno. Na primer, na jednoj od pozivnica piše broj stola za kojim će da sede.

– Tako nas unapred obaveste. Izmešaju nas, obavezna su nova poznanstva. Za našim stolom su bila i dva bračna para iz Požarevca, sveštenici sa suprugama. Auuu, što jedan sveštenik dobro peva! Istog trenutka bi mogao da snimi CD i odmah postane zvezda estrade – izvagala je Suzana.

Sestre Ljubinka i Stana uz Zoricu i Kemiša

Jesu srpski sveštenici besprekorno pevali, ali je to ništa u odnosu na čuveni estradni bračni par Zorica Brunclik i Kemiš. Prisutni su ovako ocenili njihov nastup:

– Ni proključali vulkan ne bi atmosferu toliko usijao kao oni.

Noć ugođaja. U svemu su uspeli organizatori Srbi iz Holandije, pa i da im Sveti Sava obilato radost deli i da se o tome prepričava.

Nagrada ide u grad mode: Prota Erdelj i Maja Nikolić

Zlatnik za eleganciju

U ovoj svetosavskoj balskoj noći birala se najlepša toaleta. Čik, čik, hajd’ pogodi ko je dama iz žurnala?

– Izglasali slavljenici Maju Nikolić, a i logično je da nagrada pripadne Parižanki koja je rasla u gradu visoke mode. Naša Maja je zablistala, na poklon je dobila zlatnik Sv. Save, uručio joj ga je domaćin protojerej Dušan Erdelj – hvali sugrađanku Stana Bilbija.

Prepun hram vernika

Vladike služile liturgiju

Osim prisustva Svetosavskom balu, svi putnici iz Pariza su dan kasnije, u nedeljno jutro, u crkvi prisustvovali svetoj liturgiji, koju su služila dvojica vladika: Pimen, mitropolit evropski Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije i Justin, episkop zapadnoevropski Srpske pravoslavne crkve. Njima je sasluživalo sveštenstvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Bogoslužili su mitropolit Pimen i episkop Justin

Uz prisustvo velikog mnoštva vernog naroda dodeljena su odličja Eparhije zapadnoevropske najzaslužnijim parohijanima koji su svojim trudom i darovima doprineli napretku ove parohije. Posle liturgije prerezan je slavski kolač i osveštano koljivo povodom krsne slave parohije u Najmegenu. Održana je i dečja svetosavska akademija.