Youtube
Duda Balje

Predstavnica bošnjačke zajednice na Kosovu Duda Balje, koja će odlukom Centralne izborne komisije imati četvrti poslanički mandat u Skupštini Kosova, kaže da će se međusobno priznanje Beograda i Prištine desiti pre ili kasnije, prenosi Al Džazira.

– Druga opcija, realno, ne postoji. S predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili bez njega, Kosovo je samostalna država i to je proces koji više niko ne može vratiti – smatra ona.

Balje je istakla da dosadašnji pokušaji pregovora Srbije i Kosova nisu bili uspešni.

– Kurti ima poseban stav o tom pitanju. Smatra da nije prioritetno za Kosovo da se sa pregovorima nastavi odmah. Videćemo u periodu koji dolazi razvoj situacije, planove i pritiske Evrope i Amerike – navela je ona.

Na pitanje kako tumači sve glasnije izjave iz Srbije o opasnosti od formiranja “velike Albanije”, Balje je rekla da postoji realan strah.

– To je realan strah. To je ideja koja egzistira već više godina. Definisana je kao radikalna, ali sada s Kurtijem sve više oživljava – ukazala je ona.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Balje je ukazala da se to pitanje na Kosovu tretira kao formiranje države u državi.

– Srpski predstavnici žele veću samostalnost i povezanost zajednice tih opština s Beogradom. S druge strane, vlast na Kosovu nije spremna da im da ništa više prava u poređenju s ostalim opštinama – rekla je Balje.

Balje je rekla i da za lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija mogućnost teritorijalne razmene sa Srbijom nije opcija.

4 COMMENTS

  1. Tako smo i mi mislili. I videli da ništa nije nemoguće. E to i njih čeka. Vratićemo ga kad-tad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here