Maxar Technologies
Nuklearna elektrana Zaporožje

Zamenica sekretara SAD za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Boni Deniz Dženkins rekla je danas na brifingu za novinare da su Rusija i predsednik Vladimir Putin u dva navrata uznemirili svetsku javnost zbog mogućeg izbijanja nuklearnog incidenta, prvo u Černobilju, a sada i u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ukoliko dođe do havarije u toj nuklearnoj elektrani, ugrožen je i Balkan, tvrdi ona. Dodala je da su Rusi stvorili veliku opasnost od oslobađanja radijacije koja će dovesti u opasnost ne samo građane Ukrajine već i sve ostale.

– Rusija treba odmah da se povuče iz nuklearne elektrane Zaporožje i prekine sve vojne aktivnosti u blizini elektrane. Oni bi takođe trebalo da se obavežu da će članovima stručnog tima Međunarodne agencije za atomsku energiju omogućiti da posete nukelarnu elektranu kako bi mogli da procene kakva je situacija – rekla je Dženkins.

Na pitanje da li postoji opasnost za države na Balkanskom poluostrvu ukoliko dođe do eventualne havarije u elektrani, ambasadorka Dženkins odgovara potvrdno.

– Ukoliko dođe do eventualne havarije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, ona neće uticati samo na Ukrajinu i države sa kojima se ona graniči, već i na mnoge druge države. Zato ponavljam da je jako važno da Rusija vrati Ukrajini kontrolu nad elekranom – poručila je ona.

Dženkins je takođe dodala da nema informacije o navodnom isključenju sa mreže nuklearne elektrane Zaporožje u gradu Energodar, koju je ranije danas saopštila ukrajinska državna kompanija “Energoatom”.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveća je nuklearna elektrana u Evropi, a od marta ove godine je pod kontrolom ruskih snaga. Iako više nije pod kontrolom Ukrajinaca, u njoj i dalje rade inženjeri iz Ukrajine.

Poslednjih dana ova nuklearka našla se blizu prve linije fronta, a Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za granatiranje oko elektrane.

1 COMMENT

  1. U njoj rade ukrajinci? Pa taj zapad i Zelenski majke su poludeli. I posle ce da kazu kako su Rusi napravili genocid nad radnicima, a oni ih nedeljama gadjaju. Ovaj svet je otisao u … q

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here