pixabay.com

Moskva odustaje od tranzita preko baltičkih zemalja, što će izazvati ozbiljnu krizu u tim zemljama, a to se pre svega odnosi na transportni i logistički sistem, jer je ceo baltički tranzit orijentisan prvenstveno na Rusiju, pišu ruski mediji.

Prema mišljenju stručnjaka američkog Džejmstaunskog fonda, Moskva je odlučila da kazni Litvaniju, Letoniju i Estoniju zbog „neprijateljske politike“.

Pored toga, Rusija navodno vrši pritisak na Belorusiju i zemlje ZND, kako ni one ne bi sarađivale sa baltičkim zemljama, ističe ruski portal „Utro“.

Sa druge strane, Rusija se fokusira na sopstvene luke na Baltičkom moru. Pušten je u rad novi terminal „Lugaport“ u Ust-Lugi, a u Kalinjingradskoj oblasti se gradi dubokovodna luka.

U prvoj polovini 2019. godine ruski saobraćaj kroz estonske, letonske i litvanske morske luke smanjen je za 12,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ruski analitičar Nikolaj Kučerov tvrdi da Moskva samo pokušava da plati manje za tranzit trima zemljama NATO-a. U poslednjoj godini baltičke zemlje su naplatile od Rusije 200 miliona dolara, a to je manje nego u 2018. godini, jer je saobraćaj smanjen.

Kako se navodi, zbog ozbiljnog smanjenja tranzita stradaće ne samo terminali baltičkih zemalja, nego i njihove železničke mreže, jer su one usko povezane sa lukama.

3 KOMENTARA

  1. Паметан потез Руса. Доста нам је братства-јединства са крволоцима. По том питању, Руси су били гори од Тита и партије. Нека поцркају по Балтичким земљама. Те земље су увек копале јаму Русима.

  2. Interesantno je da najvise mrze oni koji, vise nego redovno, idu u crkvu i stalno se opozivaju na veru.
    Oni koji zive od Rusije, ne bi trebali da je mrze i podmecu joj svakodnevno nogu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime