KSD Bambi
Obeležavaju jubilej: Folklorna sekcija najbrojnija u KSD Bambi

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča iduće srede (6. septembra), ponovo počinje rad posle letnje pauze, a jesenja sezona će biti posvećena proslavi 50 godina postojanja udruženja. Tim povodom uprava poziva zaljubljenike u folklor i sve koji žele da se pridruže Bambi porodici u njihovoj glavnoj misiji – očuvanju i negovanju srpskog jezika, tradicije i kulture u Austriji, kao i porodičih vrednosti i sportskog duha.

KSD Bambi je osnovan 1973. godine sa ciljem razvoja i očuvanja kulturne i folklorne baštine Srba u Austriji. Društvo okuplja više od 600 članova grupisanih u nekoliko sekcija kao što su folklorna, fudbalska, ribolovačka i muzička. Najmasovnija je folklorna sekcija, podeljena u šest uzrasnih kategorija, od najmlađih do veteranskog sastava.

Aleksandar Stanković

“Naš Bambi postoji već 50 godina i ove godine proslavljamo jubiljej pola veka postojanja što potvrđuje koliki je kvalitet svega onog što radimo i zbog čega tako dugo postojimo. Pravi je trenutak da postaneš deo naše velike Bambi porodice i zajedno sa nama, kroz igru, pesmu i druge aktivnosti, čuvaš i neguješ srpski jezik, tradiciju i kulture. Naš Bambi je za sve nas naša druga kuća, postani i ti deo naše velike Bambi porodice” navodi se u pozivu.

Uprava napominje da je upis novih članova u toku. Bambi je klub poznat po posvećenosti u radu sa decom u svim uzrastima i dobrom druženju, i zato će i ove sezone rado dočekati nove polaznike.

“Mi u Bambiju smo posebno posvećeni radu sa našim najvećim bogatstvom – decom! Drage mame i tate, bake i deke, svi vi koji želite da vaši mali prinčevi i princeze nauče srpski jezik, upoznaju srpske običaje i tradiciju i folklor, osete duh zemlje iz koje su njihovi koreni, nova sezona je prava prilika da počnu sa učenjem u našem Bambiju, gde ih čeka veliki broj drugarica i drugara, naših Bambića”.

Ostim toga, KSD Bambi će, tokom jesenje sezone, nastaviti da organizuje manifestacije u čast jubileja povodom 50 godina postojanja, koji će biti obeležen i posebnom svečanošću do kraja godine.

Posebna pažnja mladima: Aleksandar Stanković sa Bambićima

– Uvek se radujemo novoj sezoni, jer dočekujemo, kako nove članove koji žele da sa nama uče, neguju i čuvaju od zaborava srpski jezik, tradiciju i kulturu ovde u Austriji, tako i stare, odmorne i voljne za dobru zabavu, druženje i broje aktivnosti koje Bambi nudi. Pozivamo sve koji žele da nam se pridruže da to učine već sada, i pozivamo sve mame, tate, bake i deke da dovedu svoje mališane jer će sa nama naučiti, ne samo jezik, igru i pesmu, već i socijalne veštine i mnogo toga o svojim korenima i tradicionalnim vrednostima zemlje iz koje potiču – kaže za “Vesti” Aleksandar Stanković, predsednik Bambija.

On dodaje da uveliko pripremaju prostorije za nove aktivnosti od 6. septembra.

– Već počinjemo pripreme za naše tradicionalne manifestacije tokom jeseni – Bambijevo veče srpske tradicije i kulture, zimski fudbalski turnir i naš Godišnji koncert povodom jubileja. Imaćemo i brojna gostovanja kod klubova koji su naši prijatelji, tako da nas očekuje veoma dinamična i bogata sezona – kaže Stanković.

Ove godine festival okupio 430 mališana

Deca vesela

Posebnu pažnju Bambi posvećuje najmlađima. Tako već 10 godina organizuju festival Mi smo deca vesela, koji je ove godine okupio 430 mališana iz Austrije, Srbije i Evrope. Dečja manifestacija je trajala tri dana i bila namenjena uzrastu od 4 do 16 godina. U okviru festivala, mališani su imali priliku da nauče mnogo o svojoj tradiciji, tradicionalnim instrumentima, pevanju i igri u okviru edukativnih radionica. Učestvovali su u kulturno-umetničkom programu, zabavljali se i učili na radionicama u prirodi, ali se i međusobno upoznali, družili. S obzirom da manifestacija već ima tradiciju od 10 godina, aktivno se radi na tome da učestvuje što više društava iz Austrije, Srbije i Evrope.

Česti su i kapitalni ulovi

Zakupili jezero

Ribolovačka sekcija KSD Bambi koja je osnovana 2011. godine ima više od 30 članova i redovno više puta godišnje organizuje takmičenja u pecanju. Bambi je zakupio jezero Nustajh u Potenbrunu gde se pecaroši redovno okupljaju. Na jezeru pecaroši imaju na raspolaganju drvenu kućicu i sve uslove za boravak, struju, vodu, kupatilo, toalet i prostor za noćenje. Posle svake manifestacije i takmičenja organizuju ručak, druženje i diskusiju o utiscima sa pecanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here